Bijeenkomst

Fantastisch Vlees

Tijdens deze bijeenkomst, met als gastspreker Joel Salatin, draait het om meerwaarden die de zoogveehouderij de samenleving biedt door haar manier van vlees produceren.

Organisator De Waard Eetbaar landschap
Datum

ma 23 april 2018 13:00 tot 17:00

Locatie Eemlandhoeve Bisschopsweg 7 3752 LK Bunschoten-Spakenburg

Vlees van dieren die hun hele leven naar hartelust hebben kunnen grazen, scharrelen en wroeten in de wei en in natuurgebieden. Vlees van dieren die het landschap onderhouden, al grazend de bodem opbouwen, koolstof helpen vastleggen, de waterhuishouding verbeteren en ondergronds èn bovengronds de biodiversiteit hoog houden. Vlees van dieren die hun natuurlijke weerstand nog hebben, en in hoge mate gevoerd worden vanuit lokale bron. Hartstikke lekker en oergezond vlees.

Ook rond deze sector is het nodige te doen, zoals ikv. het fosfaatrechtenstelsel, en dankzij inspanningen van voortrekkers uit het veld is er recentelijk nieuwe wetgeving ontworpen. Daarbij staan met name de zeldzame melkveerassen (zoals Fries roodbont, Blaarkoppen en MRIJ) die vaak als ‘dubbeldoelkoeien’ worden gehouden nog in de gevarenzone: Tegelijkertijd zweren steeds meer toonaangevende spelers in de horeca bij het fantastische vlees dat hieruit voortkomt.

Vandaar deze besloten ‘special’ op de Eemlandhoeve in Bunschoten, van 13 tot 17 uur, georganiseerd met een aantal relevante partijen. Daarin zullen ook vertegenwoordigers uit de Nederlandse context van zich laten horen. Het deelnemersveld zal bestaan uit producenten en andere direct betrokkenen bij de sector, die zich ook onderling zullen buigen over de vraag hoe zij haar eigen geluid kan versterken, nu geen en minder vlees zozeer de norm aan het worden zijn, en juist de industriële vleesproductie daarbij het referentiekader vormt. De actuele bewegingen in en om de sector die ‘fantastisch vlees’ produceert vormen hiervoor uiteraard het decor.