Nieuws

Fooddocenten aan de keukentafel

Belangrijke trends in voeding en voedsel, een bijzondere locatie en aan de keukentafel met collega-docenten van gedachten wisselen: de Inspiratiedag Voedsel en Consument, op 30 maart 2015. Alle achtergrondinformatie is samengebracht in een dossier.

Welke trends kunnen we waarnemen op het gebied van voeding en voedseproductie? En hoe kunnen we deze ontwikkelingen inbouwen in het onderwijs? Dit waren de belangrijkste vragen tijdens de Inspiratiedag, georganiseerd door het Onderwijsvernieuwingsprogramma (OVP) Voedsel en Consument in samenwerking met Duurzaam Door. De dag vond plaats bij stadsboerderij 'Uit je eigen stad', gesitueerd op een smalle strook land aan de Merwehaven in Rotterdam west. De dag werd afgesloten met een smakelijke rondleiding in de Markthal in Rotterdam centrum.

Dossier

Alle informatie van de Inspiratiedag - presentaties, achtergrondinformatie, video's - is overzichtelijk bij elkaar gezet in het dossier 'Inspiratiedag Voedsel en Consument 2015'

Consumententrends

Een drietal keynote speakers gaf op 30 maart hun visie op onze voeding anno 2015. Linda Hofman, docent food, trends en communicatie aan Fontys Hogescholen, beet het spits af. Ze nam de deelnemers mee op een wereldreis, via vier trends: 'one of the nine million' (noodzaak voor verandering voedselsysteem), 'happy together' (eetbelevenissen zijn statussymbool), 'trust me - surprise me' (vertrouwen in voedsel), 'health and brains' (gezond en fit met goed voedsel).

Eiwitbronnen

Hans Dagevos en Jeroen Willemsen, beiden onderzoeker bij LEI Wageningen UR, namen de bezoekers mee in 'vleesminderen', vleesvervangers en alternatieve eiwitbronnen. Wat is wenselijk? Wat is mogelijk? Wat is haalbaar? De Nederlandse overheid stuurt op verduurzaming van de voedselproductie in het algemeen. Minder vlees eten levert een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid en is bovendien gezond. De route naar het onderwijs wordt ingezet via Smaaklessen en Food Battles. NGO's zoals de Youth Food Movement werken hard aan de bewustwording van de consument. Voedingsmiddelenproducenten en retail zorgen voor een steeds bredere keuze aan vleesvervangers.

Duurzaam verpakken

Astrid Hamer, werkzaam bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, belichtte trends in duurzaam verpakken. Technologische ontwikkelingen maken slim en duurzaam verpakken van voedingsmiddelen bereikbaar. Enkele voorbeelden: biobased kunststoffen, folie die groente laat 'ademen' of die juist bacteriegroei remt.

Keukentafel en verder...

Naast bovenstaande presentaties betraden verschillende sprekers het podium voor een korte pitch. En kon men informatie vergaren op de informatiemarkt; diverse onderwijsprojecten en Groen Kennisnet presenteerden zich hier. Tijdens de dag kregen de deelnemers - voornamelijk fooddocenten uit het groene onderwijs - ruime gelegenheid om nieuwe indrukken te delen en te leren van elkaar in zogenaamde keukentafelgesprekken. Ook werden twee scholen in het zonnetje gezet met het behalen van de 'Gezonde Schoolkantine Schaal 2015': Citaverde College en Landstede.


(Bron foto: OVP Voedsel en Consument)