Nieuws

Gecombineerde aanpak tegen overmatige wortelgroei

Overmatige wortelgroei wordt veroorzaakt door een bodembacterie die in het wortelmilieu leeft. Er zijn meerdere aanpakmogelijkheden om die bacterie te onderdrukken.

De bacterie Rhizobium rhizogenes, die overmatige wortelgroei of 'crazy roots' veroorzaakt leeft tussen de wortels van tomatenplanten. De bacterie draagt een klein stukje DNA over aan wortelcellen. De plantencellen nemen dat DNA op in hun eigen DNA. Als wortelcellen zich vermeerderen, wordt dat bacterie-DNA ook gekopieerd. Dat bacterie-DNA zet de wortelcellen aan tot twee dingen tot overmatige groei en tot de uitscheiding van voedingsstoffen voor de bacteriën. Wil je de bacterie aanpakken, dan zijn er verschillende mogelijkheden, meldt vakblad onder Glas in het artikel 'Verstoring van communicatie tussen bacteriën moet aanval voorkomen'.

Communicatie

Het is bekend dat de Rhizobium-bacteriën de plant pas infecteren wanneer er genoeg bacteriën aanwezig zijn. Ze moeten een leger opbouwen. De bacteriën communiceren met elkaar via signaalstoffen. Er zijn andere bacteriesoorten die die signaalstoffen weer kunnen afbreken. Door die verstorende bacteriën te isoleren, kun je uitbundige wortelgroei beperken.

Antagonisten

Er zijn meer manieren om de bacterie aan te pakken. Zo kijken Belgische onderzoekers hoe je de ontsmetting van de Rhizobium-bacterie kunt optimaliseren. En in een andere onderzoek wordt gekeken naar de mogelijkheid om antagonistische Paenibacillus-bacteriën in te zetten die de Rhizobium-bacterie kan onderdrukken. In praktijkproeven bleek inzet van deze bacteriën tot minder overmatige wortelgroei te leiden.

Een weerbaar substraat, met een groter diversiteit aan micro-organismen kan daarnaast ook helpen de Rhizobium-bacteriën te onderdrukken. Daarom komt overmatige wortelgroei in organisch substraat ook in mindere mate voor dan in steenwol.

Gecombineerde aanpak

Wil je de bacterie die overmatige wortelgroei veroorzaakt aanpakken, dan moet je werken aan een combinatie van maatregelen. Zo moet je schoon beginnen, werken aan een robuust systeem van substraatbiologie. Je kunt communicatie tussen de plantpathogene bacteriën verstoren en eventuele antagonisten inzetten.

(Bron foto: Shutterstock)