Nieuws

'Gedachteloos eten zie je al bij kinderen'

Mindless eating, ofwel gedachteloos eten, is wat we voornamelijk doen. 'Dat zie je al bij kinderen en daarin speelt de omgeving een grote rol'. Aan het woord is Jaap Seidell, hoogleraar obesitas aan de VU en oprichter van het Sarphati-instituut.

Seidell was te gast tijdens een van de opnames van Stadsleven, een maandelijkse talkshow/digitaal magazine over het leven in steden en Amsterdam in het bijzonder (Jaap Seidell - Stadsleven De gezonde stad 28 september 2015). Het Sarphati-instituut is een samenwerkingsverband tussen wetenschap, bedrijfsleven en gemeentelijke overheid. Seidell: 'Het wil naar de stad kijken als een gezond makende omgeving als het gaat om leefstijl'.

Gezondheid: postcodeloterij

Tijdens het interview legt de hoogleraar uit dat het instituut in kaart wil brengen hoe het per stadsdeel gesteld is. 'Je hebt wijken waar ruim 30 procent van de kinderen te zwaar is en wijken waar minder dan 10 procent van de kinderen te zwaar is. Die liggen naast elkaar.' De interviewster haalt onderzoek aan van het Centraal Bureau voor de Statistiek en de interpretatie daarvan dat gezondheid gelijk staat aan postcode. Daarbij verwijst ze ook naar een blog van Seidell zelf op de Stadsleven-site: Gezondheid in de stad: een postcodeloterij.

200 voedselbeslissingen

In het interview gaat Seidell verder in op eetverleidingen en het aantal voedselbeslissingen dat een mens gemiddeld op een dag maakt: zo'n 200, waarvan 90% onbewust. Andere zaken die aan de orde komen zijn onder meer: overgewicht als armoedeziekte (en dus geen welvaartsziekte), het invoeren van regels – ook al is dit betuttelend (verkoop energiedrankjes op school), optreden tegen een ondermijnende omgeving, Smaaklessen/onderwijs en schoolprestaties.

(Bron foto: Pixabay)