Nieuws

Gerookte kaasjes

Het roken van voedsel was van oudsher een manier om voedsel te conserveren. Bovendien zorgde het voor een typische rooksmaak. Nog steeds zijn er kaasjes die gerookt worden.

Het roken van voedingsmiddelen om ze te conserveren speelt tegenwoordig niet zo'n belangrijke rol meer. Maar gerookte producten worden nog wel gewaardeerd om hun typische smaak. Vakblad 'De Zelfkazer' belicht in een artikel het roken van kaas.

Temperatuur

Je kunt kaas op verschillende manieren roken. Bij het koude roken blijft de temperatuur onder de 28°C. Bij het warm roken kan de temperatuur op lopen to 85°C. De meeste kazen worden koud gerookt.

Rookmot

De keuze van rookmot, de fijngemalen houtkrullen of houtsnippers, bepaalt de rooksmaak. Hout van naaldbomen wordt afgeraden omdat dat hout hars bevat en de rooksmaak negatief kan beïnvloeden. Je kunt ook kruiden toevoegen aan de rookmot om de smaak te beïnvloeden.

Kaasjes

Meestal zijn het kleine kaasjes die gerookt worden omdat de rooksmaak er makkelijker in kan trekken. In het artikel worden verschillende gerookte kaasjes als voorbeeld genoemd zoals de Italiaanse caciocavallo met zijn speciale vorm of de Poolse oscypek: gerookte schapenkaasjes uit de Tatra.

(Oscypek foto: Pixabay )

Publicaties

(1)