Nieuws

Gezonde dieren door schone stallen

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn, Diergezondheid, Stallen
  • Interessant voor
    Veehouder
Bekijk de bronnen
Veehouders moeten hun stallen en de omgeving waarin hun vee verblijft regelmatig reinigen en ontsmetten om dierziekten te voorkomen. Wanneer ontsmettingsmiddelen niet juist worden gebruikt kan dit leiden tot resistentie bij bacteriën. Daarom is het belangrijk om een afgemeten dosis ontsmettingsmiddel te gebruiken en de voorschriften van de fabrikant te volgen.

In het dossier in Boer&Tuinder komen verschillende partijen aan het woord om dieper op verschillende aspecten van stallenreiniging in te gaan.

ILVO en UGent

Volgens ILVO en UGent onderzoekster Helder Maertens leidt het gebruik van ontsmettingsmiddelen niet per definitie tot resistentie bij bacteriën. Belangrijk is dat je je aan de toepassingswijze van de fabrikant houdt. Vooral lagere concentraties dan voorgeschreven kunnen leiden tot problemen. Maertens heeft dit onderzocht in een grote reeks veldexperimenten tijdens haar doctoraat 'Leidt het gebruik van desinfectiemiddelen in de veehouderij tot selectie van antimicro-biële resistentie?'

Inhuren servicebedrijf

Veehouder Dirk Segers heeft een vleeskippen- en vleesveebedrijf in Arendonk. Sinds vijf jaar reinigt hij zijn stallen niet meer zelf maar huurt hij hiervoor een bedrijf in. Toen hij zijn stallen zelf schoonmaakte deed hij er met twee personen anderhalve dag tot twee dagen over om de stallen te reinigen. Dat werd hem samen met de veldwerkzaamheden te veel. Ontsmetten doet hij meestal nog wel zelf.

Na elke vleesveeronde worden de stallen ontsmet en om de drie ronden neemt hij hygiënogrammen. Voor het ontsmetten combineert hij twee producten. Het reinigen laat hij over aan een reinigingsbedrijf dat ook ongeveer twee dagen doet over het reinigen. Ze werken met hogedrukspuiten die veel meer vuil kunnen verwijderen. Ook heeft het reinigingsbedrijf een systeem dat desinfectiemiddel gelijkmatig over de hele ruimte kan verspreiden en een Turbofogger die voor heel fijne warmteverneveling zorgt die tussen de kleinste kiertjes terechtkomt.

Diergezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen

DGZ geeft enkele tips voor reinigen en ontsmetten zodat er zo min mogelijk ziektekiemen aanwezig blijven op je bedrijf.

  1. Start met een droge reiniging door mest, vuil en stro te verwijderen.
  2. Week het vuil los, Dit reduceert o.a. kiemen en het waterverbruik
  3. Reinigen met warm water gaat sneller waardoor je minder water verbruikt.
  4. Het inweekmiddel moet je aanbrengen van onder naar boven zodat je beter kunt zien welke oppervlakken je nog moet behandelen.
  5. Werk van de nok naar de vloer om te voorkomen dat lager gelegen oppervlakken opnieuw vuil worden.
  6. Ook plafonds en muren reinigen want ook daar kunnen kiemen voorkomen,
  7. Ontsmet geen natte stallen om te voorkomen dat het ontsmettingsmiddel verdunt.
  8. Volg de voorschriften van de fabrikant.
  9. Stallen die lang hebben leeggestaan bevatten nog steeds kiemen. Maak die stallen schoon en laat ze goed opdrogen voordat je er weer nieuwe dieren in plaatst.

Verder zijn er nog een paar aparte tips voor varkens, rundvee en pluimvee.

(Bron foto: Beeldbank WUR, Eddy Teenstra)

Publicaties

(2)