Nieuws

Gezonde rauwmelkse geitenkefir

Geitenhouders Mart-Jan en Willy de Jong uit Stolwijk wilden een exclusief boerderijzuivelproduct ontwikkelen. Het werd biologische rauwmelkse geitenkefir.

Tot 2010 hield De Jong schapen. Maar nadat Q-koorts op zijn bedrijf was geconstateerd, besloot hij het roer om te gooien en stapte hij over op geiten. Op het bedrijf met 24 hectare grasland worden nu 450 melkgeiten gehouden. De keuze voor een biologische bedrijfsvoering was een bewuste keuze. "We geloven in duurzaam en verantwoord ondernemen", zeggen Mart-Jan en Willy de Jong in het artikel 'Exclusief: biologische rauwmelkse geitenkefir'. Zo wordt een deel van het gras pas na 15 juni gemaaid en wordt er alleen vaste mest gebruikt.

Rauwmelkse kefir

Het paar liet soms kaas maken van hun geitenmelk, maar wilde liever zelf een product ontwikkelen. Tijdens een masterclass ontstond het idee voor rauwmelkse kefir. Nadat het idee was uitgewerkt, presenteerden ze hun nieuwe product in januari op de Bio-beurs in Zwolle.

Het werken met een rauwmelks product kan rsicio's opleveren, maar die risico's zijn in dit geval niet zo groot omdat de pH van kefir onder de 4,5 ligt. Er blijkt vraag te zijn naar het product. "Kefir is goed voor de darmen en de weerstand door de grote hoeveelheid voedingsstoffen", aldus de Jong.

Gezond

Dat het product gezond is, blijkt ook uit het artikel 'Bio is in trek' dat over die Bio-beurs in Zwolle gaat. Mensen die twee maanden de rauwmelkse kefir hadden gedronken, vonden dat hun gezondheid vooruit was gegaan. Daarnaast is de kefir lekker: zacht, iets tintelend en met een heel lichte geitensmaak, aldus De Jong.

(Bron foto: klimkin via Pixabay)