Nieuws

Gezonde voeding is ook duurzame voeding

De Nederlandse bevolking is duurzamer gaan eten. We eten minder vlees en drinken meer water in plaats van alcohol of frisdrank. Duurzame voeding is gezonder en hoeft niet duurder te zijn. Maar het dringt nog niet tot iedereen door.

"Elke dag vlees eten is niet meer normaal", stelt onderzoeker Corné van Dooren in een artikel in het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek. Hij doet onderzoek naar duurzaamheid van ons voedingspatroon. De belangrijkste conclusie uit zijn proefschrift is dat gezonde voeding ook het beste scoort op duurzaamheid.

Trend

Er is een trend dat Nederlanders gezonder en dus duurzamer zijn gaan eten. Het aantal mensen dat niet meer alle dagen vlees eet, stijgt. Bovendien zijn we meer water gaan drinken, en minder alcohol of frisdrank. Bovendien stijgt de de verkoop van producten met duurzaamheidskeurmerken en de consumptie van noten. Maar niet iedereen schakelt over op een gezonder en duurzamer eetpatroon.

Duurzaamheid

Zo'n 20% van de bevolking scoort goed op duurzaamheid, aldus Van Dooren. Vooral oudere vrouwen die niet meer werken. Jonge werkende mannen, ook zo'n 20% van de bevolking, scoren het slechtst op duurzaamheid want dat zijn de grootgebruikers van vlees en alcohol. En er is een groep die hinkt op twee gedachten: ze eten minder vlees, maar drinken wel wijn uit Chili met ambachtelijke kaas. Dat is vanuit duurzaamheid en gezondheid niet de allerbeste keuze, zo zegt hij.

Voorlichting

Nu duidelijk is dat gezonde voeding - voeding laag in energie en hoog in nutriënten - het beste scoort op duurzaamheid, zou het makkelijker moeten zijn mensen over te halen op een duurzamer voedingspatroon over te schakelen. Van Dooren vindt dat diëtisten duurzaamheid nog niet voldoende promoten. Het Voedingscentrum en diëtisten zouden in voorlichten duidelijk moeten maken dat te veel eten niet alleen slecht is voor de gezondheid, maar ook duidelijk een milieu-issue is.

Van Dooren denkt dat duurzaam eten niet duurder hoeft te zijn, wanneer je meer basisproducten kiest. "Leg wat minder vlees, snacks en alcohol in je boodschappenmandje", zo zegt hij, "dan ben je echt goedkoper uit. En water is gratis."

(Bron foto: Shutterstock)