Studiedag

Goed gekeurd?, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Er bestaan inmiddels meer dan 150 keurmerken: Beter leven, Ik kies bewust, Gezondere keuze, Fairtrade, UTZ, EKO, MSC, VISwijzer om er slechts een paar te noemen. Ook met de beste intenties is het dus niet makkelijk kiezen voor het juiste product. En zelfs dan blijken er dingen mis te gaan. Van paardenvlees in rundergehaktballen, poep op het vlees in slachthuizen tot legbatterij-eieren die als biologisch worden verkocht. Wat zijn de voorwaarden van de verschillende keurmerken? En wie controleert de labels dan? Moeten we ze afschaffen of kunnen ze wel degelijk helpen de transparantie te vergroten en betere keuzes te maken? Met dr. Walter Vermeulen (Milieuwetenschappen, UU) en Vera Dalm (Milieu Centraal).

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 8 maart 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512JE Utrecht

Sprekers

  • Dr. Walter Vermeulen
  • Vera Dalm

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?

I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.