Nieuws

Groeiende markt voor bioproducten

De markt voor biologische producten blijft groeien in Europa. Dat biedt kansen voor ondernemers die over willen schakelen. Maar omdat de markt klein is, is overleg nodig om productie en afname goed op elkaar af te stemmen.

In België besteedden gezinnen in 2016 ruim 586 miljoen euro aan biologische voedingsmiddelen, dat is 12% meer dan het jaar ervoor. Ook in andere landen in de EU zie je een groei van de markt voor biologische producten, aldus vakblad Management&Techniek in het artikel 'Productie op de biomarkt neemt toe'. In de EU wordt de markt voor biologische producten voor 2016 geschat op 32 miljard euro, een groei van 13,6% in verhouding met 2015.

Marktaandeel

De grootste markt vind je in Duitsland met een omzet van 9,458 miljard euro. Daarna volgen Frankrijk met een omzet van 7,15 miljard euro en Zweden met 2,6 miljard euro. Maar qua marktaandeel scoort Denemarken het beste met 9,6% gevolgd door Zweden met (9,3%) en Zwitserland (8,4%).

Het vakblad geeft in het artikel een overzicht van de ontwikkelingen voor verschillende biologische productgroepen: zuivel, varkensvlees, fruit en groenten. Met name voor biologische melk is er groeiende vraag.

Biologische melk

Omdat veel Europese melkveehouders zijn omgeschakeld naar de biologische melkveehouderij, wordt verwacht dat de biologische melkplas in 2018 met 1200 miljoen kg zal toenemen in vergelijking met 2015. Dat is een groei van 35%. In 2018 zal er naar schatting in totaal 4,5 miljard kg biologische melk geproduceerd worden, vooral in Duitsland, Frankrijk en Denemarken.

Vraag en aanbod

Biologische varkenshouders hielden in 2016 ongeveer 6% meer vleesvarkens dan in 2015. En ook de omvang aan biologisch fruit neemt toe. Vooral in Zuid-Tirol schakelden afgelopen jaren veel telers over op biologische teelt.

Het vakblad constateert dat de biologische markt een kleine markt is, maar een markt die onafgebroken groeit. Omdat de markt klein is, is de buffer voor een plotselinge wijziging in vraag of aanbod ook klein. Dat betekent dat er overleg nodig is om productie en afname goed op elkaar af te stemmen.

(Bron foto: Shutterstock)