Activiteit

Groen onderwijs op de Bio-Beurs

Op woensdag 23 en donderdag 24 januari is er weer de Bio-Beurs, de vakbeurs voor de biologische sector. Het groen onderwijs zal daar goed vertegenwoordigd zijn.

Organisator Bionext en Libéma
Datum

wo 23 januari 2019 tot do 24 januari 2019

Locatie IJsselhallen Rieteweg 4, Zwolle, Nederland

Voor het eerst is er een apart ‘onderwijsplein’. Daar laten de Aeres groep (Aeres HBO Dronten, Aeres MBO Barneveld en Aeres MBO Dronten, Warmonderhof), VHL Leeuwarden, Terra en Brainstud B.V. zien wat ze voor de biologische sector doen. Je vindt het Onderwijsplein promi-nent op de Bio-MechaTech, de beurshal met nadruk op innovatieve mechanisatie en techniek voor de (biologische) landbouw.

Keuzedeel Biologische bedrijfsvoering

Op donderdag 24 januari, 10.30 - 11.30 uur, is er een workshop over het nieuwe MBO-keuzedeel Biologische bedrijfsvoering (workshopruimte B). Dit keuzedeel mag sinds dit jaar worden aangebo-den. Bionext heeft hiervoor samen met Terra, Nordwin college en Clusius college een e-learning module laten ontwikkelen door Brainstud B.V. In september is Nordwin college gestart met 12 deelnemers, in december Clusius college met vijf deelnemers. Terra volgt in februari.

Minor Biologische landbouw

Aeres Hogeschool Dronten geeft op woensdag 23 januari op het Onderwijsplein de aftrap van de nieuwe minor Biologische landbouw (ABIO).

De Hogeschool sluit daarmee aan bij de toenemende vraag naar professionals in de biologische sector. De biologische landbouw probeert voorop te lopen door te kiezen voor een bedrijfsvoering volgens ecologisch model, vaak in combinatie met een innovatieve werkwijze. Een uitdagende werk- en leeromgeving. De afzet van biologische producten groeit als kool, inmiddels naar meer dan één miljard euro per jaar, evenals de biologische landbouw in areaal en aantal bedrijven. De afzet groeit harder dan de biologische landbouw, met aanbod-problemen als gevolg. Dit schept volop kansen voor goed opgeleide en gemotiveerde toetreders.

Deze minor biedt vierdejaars studenten kansen voor verdieping op de biologische landbouw. De mi-nor gaat in op alle onderdelen van het agrarisch bedrijf. De student doet een minoropdracht op een bedrijf. De minor is bedoeld voor studenten die geïnteresseerd zijn in een start in deze sector, bij voorbeeld van een biologisch bedrijf komen of overwegen hun bedrijf om te schakelen naar biologisch.

Workshop

In de workshop vertelt Johan Schaap meer over de aanpak van Brainstud en de module voor dit keuzedeel. Durk Oosterhof (Nordwin college) en zijn deelnemers delen hun eerste ervaringen met dit keuze-deel. Daarna gaan we in gesprek met vooral de ondernemers in de zaal: wat verwachten zij van dit keuzedeel, wat willen zij het onderwijs meegeven ?

De Bio-Beurs biedt deelnemers en studenten vele mogelijkheden om kennis te maken met de dynamische en innovatieve biologische sector, kennis te maken met de meer dan 200 bedrijven op de beurs, en zich te oriënteren op beroepsmogelijkheden en stage- en praktijkopdrachten.

Alle instellingen hebben een brief gehad over de toegangsmogelijkheden met onderwijs-korting.

Brief niet gehad of vragen? Neem contact op met Udo Teunis, tel 06 - 42165358.