Nieuws

Harkende stroverdelers op demodag

Vakblad Geitenhouderij spreekt lof uit voor een demodag waarop 11 stroverdelers hun kunsten toonden. Onder de machines ook 'harkende' exemplaren: 'dat zou voor minder stofvorming zorgen'.

'Voor hetzelfde doel', meldt de redactie in het artikel Stroverdelers - Blazen of harken, met of zonder watervernevelaar, 'waren enkele blazers voorzien van een sproei-installatie. Nu was er van een mindere stofontwikkeling ten opzichte van andere machines weinig te merken, maar de werking van het harken werd met interesse gevolgd door de aanwezigen'.

Stro besparen

In een in 2009 verschenen artikel in het vakblad (Stroverdelers: blazen of strooien voor een goede verdeling) wordt gesteld dat de kwaliteit van het stro ook in grote mate bepaalt hoeveel stof er vrijkomt. Een stroverdeler, zo meldde het vakblad destijds, kan wel veel kosten besparen. Dit door 'een goede verdeling van meer dan 25 procent op de gemiddeld 182,5 kg stro per geit per jaar'. In dat artikel ook aandacht voor de bediening en verschillen in werking, variërend van een werprad en vliegwiel tot verdeling door middel van walsen en schijven.

Kenmerken en opties

Eind vorig jaar, op de in Limburg georganiseerde demodag, werd aan dat rijtje dus ook de hark toegevoegd. Het artikel over de demodag zet alle gepresenteerde machines op een rijtje. Daarin zijn onder meer de volgende kenmerken opgenomen: gewicht, laadvermogen, uitvoering (zelfrijdend, gedragen, getrokken), werpafstand, benodigd vermogen, onderhoud, standaard loszijde (rechts, links), aandrijving (mechanisch, elektrisch, hydraulisch), prijs en opties.

Betreffende dat laatste: onder het overzicht worden de opties genoemd, bijvoorbeeld of de machine ook kan hakselen, of er sprake is van stofreductie, of de aanvoersnelheid te doseren is, of het ook kuilgrasbalen kan verwerken, et cetera.

Het in 2009 verschenen artikel sluit eveneens af met een (flinke) lijst stroverdelers, hun eigenschappen en opties.

(Bron foto: Pixabay)