Soep. Bron: Pixabay

Nieuws

Helft mensen eet 'flexitarisch'

Gepubliceerd op
30 juni 2015

Steeds meer mensen geven aan flexitarisch te eten: 55% eet drie of meer keer per week geen vlees.

In opdracht van Het Voedingscentrum is een onderzoek uitgevoerd naar de duurzaamheid en gezondheid van eetpatronen van Nederlanders tussen de 18 en 75 jaar. Het onderzoek brengt in kaart hoe het eetpatroon van verschillende sociale milieus eruit ziet, hoe duurzaam hun eetgedrag is en in welke mate zij voedsel verspillen. De uitkomsten van het onderzoek staan in het rapport 'Quickscan 2015: eetpatronen van verschillende sociale milieus, duurzaamheid en voedselverspilling'.

Alternatieven

55% van de Nederlanders eet 3 dagen per week of vaker geen vlees bij de warme maaltijd of tussendoor. Ze kiezen voor alternatieven als vis, ei, champignons of peulvruchten, blijkt uit het onderzoek. Hieruit blijkt verder dat de helft van de Nederlanders zich zorgen maakt dat gezond eten in de toekomst te duur wordt. Ruim een kwart vraagt zich af of er in de toekomst nog voldoende eten is.

Verspilling

Twee derde van de Nederlanders zegt veel te doen aan het voorkomen van voedselverspilling. Zo wordt door veruit de meeste Nederlanders (84%) niet elk product weggegooid dat over de Ten minste Houdbaar Tot-datum (THT) is. We kijken, ruiken en proeven om te bepalen of een product nog goed is. En als er een restje over is, blijken Nederlanders zuinig: ruim 80% bewaart het in de koelkast of vriest het in. Slechts 3% bewaart een restje in de koelkast om het later alsnog weg te gooien.

Sociaal milieu

In het onderzoek is voor het eerst gezond en duurzaam eetgedrag uitgebreid per sociaal milieu in kaart gebracht. ‘De uitkomsten laten zien dat er nauwelijks meer een gemiddeld eetpatroon voor Nederland bestaat. Wat men eet en drinkt en hoe men denkt over duurzaam eten, voedselverspilling en de toekomst blijkt sterk samen te hangen met het sociale milieu’, zegt dr. ir. Gerda Feunekes, directeur van het Voedingscentrum in het artikel ‘Meer dan de helft van de Nederlanders is 'flexitariër'' van het Voedingscentrum.
Zo eten ‘Traditionele burgers’ (13% van de bevolking) vaker dagelijks fruit dan mensen uit andere sociale milieus en eten zij vaak duurzaam, omdat ze zuinig in het leven staan. Zij verspillen bijna de helft minder dan gemiddeld. ‘Gemaksgeoriënteerden’ eten relatief weinig groente en vaker dan gemiddeld dagelijks meerdere handjes chips. 22% van de Nederlanders valt in de categorie ‘Moderne burgerij’; zij eten relatief meer aardappel, iets minder groente en fruit en laten het vlees minder vaak weg bij de avondmaaltijd. De prijs van het eten is voor hen belangrijker dan de duurzaamheid.

Regio’s

Niet alleen tussen sociale milieus, maar ook tussen regio’s bestaan er duidelijke verschillen. Zo zijn Gelderlanders vaker vegetariër: 11% tegenover het landelijk gemiddelde van 3%. In Overijssel (2%) gooit men kliekjes minder vaak weg dan gemiddeld in Nederland (11%). En in Noord-Holland zijn inwoners vaker (28%) bereid om in de toekomst vlees af en toe te vervangen door zeewier dan in de rest van Nederland (18%).


(Bron foto: Pixabay)