Nieuws

Het verschil tussen vol zitten en vol voelen

Na het eten van een aantal stuks fruit kun je je vol voelen. Maar na drinken van een smoothie van hetzelfde aantal stuks fruit, met dezelfde hoeveelheid calorieën, kun je nog makkelijk iets eten. Je vol voelen is dus niet hetzelfde als vol zitten. Hoe kan dit?

Dat legt voedingskundige en dierenarts Guido Camps uit in een filmpje van de Universiteit van Nederland. Hij promoveerde op basis van onderzoek naar het verschil tussen vol voelen en vol zitten aan de Wageningen University & Research. Camps doet onderzoek naar de maag en de relatie tussen de maag en de hersenen. Het verschil tussen vol zitten en vol voelen heeft met heel veel factoren te maken.

MRI-scan

Om het verschil tussen vol voelen en vol zitten te verklaren maakt hij gebruik van een MRI-machine. Deze machine maakt een scan van je maag en op deze scan is te zien wat er in de maag zit. Een MRI-scan geeft zo inzicht in het leegmaken van de maag, dus hoe lang het duurt voordat voedsel van de maag naar de darmen gaat.

Vol zitten versus vol voelen

In zijn onderzoek kregen proefpersonen shakes te drinken. Er waren 4 soorten shakes: (1) een dunne shake met weinig calorieën, (2) een dunne shake met veel calorieën, (3) een dikke shake met weinig calorieën en (4) een dikke shake met veel calorieën. Vervolgens maakte hij MRI-scans om te kijken naar de maaglediging.

Het blijkt dat de shakes met veel calorieën langer in de maag blijven dan shakes met minder calorieën. De lediging van de maag heeft niets te maken met hoe dik een substantie is. De dikke shake, ongeacht het aantal calorieën, gaf eerder en langer een vol gevoel dan de dunne shake. Hieruit valt te concluderen dat verzadiging niet zoveel te maken heeft met het aantal calorieën. Het mondgevoel is doorslaggevend in hoe vol mensen zich voelen.

Snel versus langzaam

Naast mondgevoel kan ook de snelheid van eten van belang zijn. Er is een tendens in makkelijk te eten producten. Een smoothie is makkelijker te eten dan fruit. Het zou kunnen dat langzamer eten, waarbij je moeten kauwen, leidt tot een voller gevoel en dus tot een lagere calorie-inname. We eten dus misschien te snel en te gemakkelijk voedsel.

Man versus vrouw

Een derde aspect dat kan meespelen in hoe vol je je voelt, is verschil in sexe. Camps liet zowel mannen als vrouwen frisdrank drinken. Het blijkt dat vrouwen zich sneller misselijk en niet lekker voelen na het drinken van frisdrank. Een MRI-scan gaf aan dat vrouwen veel meer vloeistof vasthouden in hun maag. Dit zou een reden kunnen zijn dat vrouwen zich minder lekker voelen na het drinken van frisdrank. Bovendien is de gemiddelde vrouw kleiner, dus het kan zijn dat vrouwen dezelfde hoeveelheid vloeistof moeilijker te verwerken is.

Bron foto: shutterstock