Nieuws

Hitte in de stad: koelte voor ouderen

Gepubliceerd op
1 juli 2015

Houd jezelf goed koel, is het devies voor ouderen tijdens warme dagen. Gemeenten kunnen ook helpen, door te zorgen voor een lagere stadstemperatuur.

Hoe warmer de buitentemperatuur, hoe meer ouderen er overlijden. In het filmpje ´Hitte en ouderen´ van Kennis voor Klimaat TV komen onder andere tips aan bod voor ouderen hoe met hitte om te gaan. Ouderen hebben over het algemeen meer last van de hitte dan jongeren, onder andere omdat deze laatste groep meer zweet. Het advies aan ouderen is om zich te houden aan het Nationaal hitteplan van de RIVM. Op hoofdlijnen zijn de maatregelen volgens het filmpje om voldoende te drinken, zichzelf en de woning koel te houden en op elkaar te letten.

Stadstemperatuur

In het artikel ´De stad: houd het koel! Water als koelvloeistof voor de verhitte stad´ van Kennis voor Klimaat staan maatregelen die gemeenten kunnen nemen om de ´stadstemperatuur´ te laten dalen. Steden zijn namelijk warmer dan het omringende platteland (het stedelijk hitte eiland effect). Groene ruimten en grote waterpartijen kunnen in warme periodes voor verkoeling zorgen. Groene ruimten zoals stadsbossen, parken en tuinen bieden verkoeling vanwege hun eigen microklimaat, maar ook daarbuiten kan zo’n groene ruimte een verkoelend effect hebben op zijn omgeving via luchtstroming. Verder valt te lezen dat door de toepassing van bomen, en dan voornamelijk clusters van bomen, een directe koeling van de luchttemperatuur tussen 0.5°C en 1°C bereikt kan worden. Bij hele parken kan zelfs een verkoeling optreden tussen 1 - 6°C. Het grootste effect van bomen wordt bereikt door de schaduw die de bomen leveren. De stralingstemperatuur neemt in een boomschaduw tot wel 50% af.

Besproeien

Ook besproeien van het wegdek met water en het vernevelen van water in straten en rondom gebouwen kan leiden tot een daling in de luchttemperatuur. Water op zichzelf is overigens niet altijd verkoelend: kleine waterpartijen worden warmer gedurende een hittegolf en dragen in de avond bij aan de warmte in de stad. Het verkoelend effect van een vijver of gracht overdag is beperkt tot de onmiddellijke omgeving van een waterpartij.

Satellietbeelden

In het TNO rapport ´De stedelijke hitte/eilanden van Nederland in kaart gebracht met satellietbeelden´ worden satellietbeelden getoond die gemaakt zijn tijdens een hittegolfperiode in 2006. Daaruit blijkt dat bijna elke stad in Nederland te maken heeft met een hitte eiland effect. Voor de 73 grootste steden in Nederland gold dat de temperatuur gemiddeld 2,9 graden hoger lag dan in het buitengebied. ´s Nachts is het effect, met een gemiddelde van 2,4 graden Celsius, iets minder.


(Bron foto: Pixabay)