Nieuws

Hoe (on)gezond is vasten?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen - tijdelijk - niet eten en drinken, bijvoorbeeld om af te vallen of vanwege hun religie. Nutrinews bespreekt welke effecten dit vasten heeft op je lichaam.

Moslims die deze maand meedoen aan de ramadan eten en drinken niet van zonsopgang tot zonsondergang. Deze vorm van (tijdelijk) vasten levert meestal geen problemen op voor gezonde mensen, schrijft voedingskundige Ilse Mertens in het artikel Vasten: invloed op de gezondheid (Nutrinews 2, 2014). Wie aan een chronische ziekte zoals diabetes lijdt, loopt wel gezondheidsrisico’s. Hoewel zij volgens de Koran niet mee hoeven te vasten, willen zij vaak toch meedoen aan het ritueel. Daarom is het belangrijk diabetici vooraf goed te informeren en zo nodig medisch te begeleiden, stelt Mertens.

Afslanken

Ook het tegengaan van overgewicht kan een reden zijn te vasten. Zo gebruiken sommige mensen een zeer streng dieet, zogeheten very low calorie diets (VLCD), om te vermageren. Dit is niet zonder risico en alleen verantwoord onder begeleiding van arts en diëtist, meldt het artikel. In opkomst is het intermitterend, of afgewisseld vasten: de ene dag eten zoals gebruikelijk en de volgende dag niet of heel weinig eten. Volgens Mertens is er nog te weinig onderzoek gedaan om het effect van deze methode aan te tonen. Ook de voordelen van het zogeheten ontgiften (detoxen), bijvoorbeeld met een sapkuur, zijn niet wetenschappelijk bewezen.

Advies

Naast een state-of-the-art van het onderzoek over vasten, laat het artikel in Nutrinews zien welke processen in het lichaam plaatsvinden bij vasten. Bovendien bevat het praktische adviezen voor zorgverleners bij het toepassen van een VLDL-dieet en voor vasten door diabetespatiënten.


(Bron foto: Pixabay)