Nieuws

Hoe ouderen spierkracht kunnen behouden

Als je ouder wordt, neemt je spierkracht en spiermassa af. Voldoende eiwitinname in combinatie met krachttraining is van belang. Dit kan de zelfredzaamheid van kwetsbare ouderen verbeteren.

Dit blijkt uit eerder onderzoek, genaamd de ProMuscle studie, uitgevoerd door Wageningen University and Research. Met een vervolgstudie genaamd ‘ProMuscle in de Praktijk’ willen onderzoekers van Wageningen bekijken hoe ouderen in de praktijk, dus thuiswonende ouderen, aangezet kunnen worden tot het eten van meer eiwitten en het doen van krachttraining.

Sarcopenie

Bij het ouder worden neemt spierkracht en -massa geleidelijk af. Dat heet sarcopenie. Dit kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. In de huidige maatschappij, waar mensen ouder worden en langer zelfstandig thuis wonen, is dit een belangrijk aandachtspunt. Ouderen eten vooral bij ontbijt en lunch te weinig eiwitten. Om voldoende eiwitten binnen te krijgen is letten op het eetpatroon voor ouderen belangrijk. Verder zijn ouderen minder actief met als gevolg dat spieren slinken. In de ‘Promuscle studie’ is onderzoek gedaan naar wat eiwit en krachttraining kunnen doen om afname van sarcoponie tegen te gaan. Hieruit bleek dat krachttraining in combinatie met extra eiwitinname lijdt tot een toename van spiermassa.

Promuscle in de praktijk

Met de vervolgstudie ‘Promuscle in de praktijk’ wordt bekeken hoe de vertaalslag naar de praktijk gemaakt kan worden. In deze vervolgstudie krijgen ouderen meer eiwitten tijdens ontbijt en lunch. Te denken valt aan eiwitrijk broodbeleg en genoeg zuivel. In de studies is uitgegaan van 20-25 gram eiwit per maaltijd; circa 1,2-1,5 g/kg lichaamsgewicht. Daarbovenop krijgen ze 12 weken lang twee keer per week krachttraining. Daarna werd gevraagd om nog eens 12 weken door te gaan met de nieuwe leefstijl met behulp van lokale faciliteiten.

De resultaten van dit onderzoek worden op 14 november gepresenteerd. Maar Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de oudere mens, laat doorschemeren dat uit de resultaten blijkt dat het allemaal de goede kant op gaat. Een groot deel van de deelnemende ouderen voelt zich sterker doordat hun lichamelijk functioneren is verbeterd. Belangrijke aspecten voor een succesvolle uitvoering zijn professionele begeleiding, een programma afgestemd op de individu en aandacht voor sociale ascpeten.

Programma's op maat

Naar aanleiding van de resultaten zijn er plannen om programma’s op maat te ontwikkelen voor ouderen om de zelfredzaamheid van ouderen te verbeteren. Dit zal gaan in samenwerking met zorgorganisaties en fitnesscentra. Het verbeteren van de zelfredzaamheid van ouderen kan op termijn de kwaliteit van leven verbeteren en dure zorgkosten drukken.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(4)