Nieuws

Hoogtekaarten voor iedereen

Samenvatting
  • Onderwerp
    hoogtekaart, geomorfologie, bodem, landschap
  • Interessant voor
    terreinbeheerders, akkerbouwers, tuinders, melkveehouders, grondgebonden bedrijven, groen onderwijs
Bekijk de bronnen
Sinds 2014 kan iedereen gebruik maken van de Actuele Hoogtebestanden Nederland (AHN). Je kunt je eigen hoogtekaarten maken. Met die hoogtekaarten kun je veel ontdekken in je omgeving. Uit een onderzoek blijkt dat vooral de zakelijke sector heeft geprofiteerd van die openstelling.

Het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) is een kaart met voor heel Nederland gedetailleerde en precieze hoogtegegevens. Via de AHN-viewer kun je de hoogtekaart bekijken. Je kunt inzoomen op je eigen omgeving. Door in de legenda een laag aan te vinken met dynamische opmaak zie je dat de kleuren zich aanpassen. Zo worden details in je eigen omgeving beter zichtbaar.

Data beschikbaar

De AHN is in eerste instantie ontwikkeld voor waterbeheerders. Nadat in 2014 het bestand beschikbaar kwam voor iedereen, blijkt vooral de zakelijke sector de data te gebruiken. Het aantal zakelijke gebruikers is met maar liefst 80% gegroeid, blijkt uit een onderzoek dat Wageningen University & Research uitvoerde in opdracht van het ministerie van EZ. Het rapport 'Wat zijn de effecten van een open Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)?' laat zien dat de data veel gebruikt wordt in de domeinen Bouw en infrastructuur, Milieu bodem en natuur en Ruimtelijke ordening.

Hoogtekaart

De gegevens zijn voor veel meer mensen interessant. Hoogtekaarten kunnen je een schat aan informatie geven over een gebied omdat je in een oogopslag afwijkende patronen in het landschap kunt zien. Zo kun je aan de hand van kleine hoogteverschillen in weilanden, oude nederzettingen opsporen of celtic fields, de akkers uit de ijzertijd. Je kunt oude rivierlopen vinden, verkavelingsporen uit de middeleeuwen of prehistorische grafheuvels. En de AHN brengt verstoringen in kaart, zoals oude grindgroeves of zandafgravingen.

Vond je dit interessant?

Abbonneer je dan hier op de nieuwsbrief Groen Kennisnet en ontvang meer interessant nieuws over het groene domein.

(Beeld uit AHN Viewer)