Nieuws

Houtgestookte amaryllissen

Amaryllisteler Martijn Evers verwarmt zijn kas met een houtgestookte ketel. Hij heeft het rendement met een kwart verbeterd met een zelfgebouwde condensor.

De amarylliskweker uit het Gelderse Angeren wilde niet afhankelijk zijn van de grillige gasmarkt en besloot in 2011 op hout te gaan stoken. Veel ervaring was er in die tijd nog niet. Hij stak zijn licht op bij collega's in Duitsland en Oostenrijk die meer op hout stoken. Hij stookt nu volledig op hout, alleen het stomen doet hij nog op gas. Vakblad Onder Glas besteedt er aandacht aan in het artikel 'Condensor verbetert rendement houtketel met bijna een kwart'.

Verwarming

Evers teelt een tiental soorten Amaryllissen, de oogst vindt plaats tussen oktober en januari. Voor de bloei heeft het bolgewas 18 weken voor de bloei 10 weken lang kou nodig, dat is midden in de zomer. Daarbuiten heeft de plant warmte nodig, het hele jaar 21°C. Voor zowel het koelen als het verwarmen liggen onder de amaryllisbedden PE-slangen. De kou wordt geleverd door een koudwatermachine, de warmte door de verwarmingsketel.

Condensor

Om meer rendement uit de ketel te halen, heeft hij een condensor achter de ketel geplaatst die warmte terugwint uit de rookgassen. Die gassen verdwijnen nu niet meer met een temperatuur van 180°C de lucht in, maar met 45°C. Zijn condensor, die een hoger rendement geeft, voegt 25% extra vermogen toe aan de ketel. Hij bespaart zo op kosten, maar die rookgascondensor is wel een behoorlijke investering: 150 000 euro. Hoewel de gasprijs niet meer zo hoog is als in 2011, haalt hij de geplande terugverdientijd van vijf jaar, denkt hij.

Warmtepomp

Evers heeft de condensor zelf geïnstalleerd. Daarvoor heeft hij subsidie gebruikt die de provincie beschikbaar stelde voor de bevordering van duurzaamheid. Hij is een van de 22 telers die meedraaiden in het project Innovatienetwerk nieuwe energiesystemen in Gelderland. In 2013 verscheen het rapport van dit innovatienetwerk. Telers en toeleverende bedrijven maakten in dat netwerk kennis met verschillende toepassingen zoals energiezuinige ontvochtiging, diffuus licht, warmtepompen en het creatief oogsten van laagwaardige warmte. Collega amaryllisteler Michel van Gellecum werkt tot volle tevredenheid met een warmtepomp. Evers wil in de toekomst mogelijk ook een warmtepomp aanschaffen, mocht hij ooit uitbreiden. Voorlopig verwacht hij dat zijn houtgestookte ketel voldoende capaciteit heeft.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(1)