Nieuws

Inkuilen met wielladers

Voor een goede conservering van kuilvoer moet je de kuil bij aanleg goed aandrukken zodat er zo weinig mogelijk lucht overblijft. Loonwerkers gebruiken daarvoor het liefst een wiellader.

Wielladers, of shovels, zijn eigenlijk gemaakt voor grondwerk. Maar loonwerkers zetten ze steeds vaker in - bij voorkeur - voor het aandrukken van de kuil, zo blijkt uit een editie 'Wielladers: ondernemen met vaktechniek' van vakblad Grondig waarin volop aandacht besteed wordt aan wielladers op de kuil. In twee artikelen wordt aandacht besteed aan gewicht, vermogen, banden en speciale aanpassingen. Er worden een tiental verschillende wielladers besproken en verschillende loonwerkers delen hun ervaringen.

Aandrukken

De gebruikte machines variëren in gewicht en vermogen. Er zijn wielladers van rond de 10 ton, maar ook die zwaarder zijn dan 14,5 ton. Met een zwaardere machine kun je het kuilvoer beter aandrukken, is de verwachting, maar als je bredere banden of dubbele montage gebruikt, verdeel je het gewicht en wordt het aandrukkend effect weer kleiner. Met een 11-tons machine op smallere banden kun je net zo goed verdichten als met een zwaar kanon, schrijft het vakblad.

Ervaringen

Uit de ervaringen van de loonwerkers blijkt dat zij de voorkeur geven aan het werken met een wiellader. Loonbedrijf Volkering uit Heino werkt zowel met een trekker met dubbele montage als met een wiellader. De ervaring van Volkerink is dat een trekker meer geschikt is voor kleinere kuilen. De keuze voor een trekker of wiellader laat hij afhangen van de grootte van de kuil of de voorkeur van de klant.

(Foto Bron: Wikimedia Marcelloromeo, CCommons)