Nieuws

Inzicht in voedselconsumptie met Foodprofiler app

Meer dan 8000 mensen gebruiken de door Wageningen ontwikkelde Foodprofiler app. Zij krijgen zo inzage in hun eigen voedselconsumptiepatroon. En die app levert voor onderzoekers veel interessante informatie op.

Met de lancering van de Foodprofiler app kunnen onderzoekers gegevens verzamelen over de consumptie van voedsel. Ze krijgen zo meer inzicht over het gedrag van consumenten in relatie tot hun consumptiepatronen van voedsel.

Consumenten

Consumenten die de app gebruiken, krijgen af en toe een oproep in te vullen wat zij de laatste 2 uur hebben gegeten. Zij vullen dan in of ze een snack, hoofdmaaltijd of lunch hebben gegeten en ook wat zij precies hebben gegeten. Als ze die app gebruiken krijgen ze feedback. Zo ontdekken ze wat voor type eter zij zijn. Eten ze veel of juist weinig groente in vergelijking met het gemiddelde?

Gegevens

Onderzoekers krijgen via de app inzicht in de consumptie door een grote groep mensen: Wat eten zij en wanneer? De foodprofiler app is ontwikkeld door Wageningen Economic Research en is ook geschikt voor het verzamelen van gegevens in internationaal verband. Sinds de lancering van de app zijn er 8789 gebruikers, waarvan 2918 gebruikers Duits zijn, 1367 Engels en 907 Belgisch, zo blijkt uit een Factsheet.

Groenten en fruit

Uit de gegevens die tot nu toe verzameld zijn, blijkt dat groenten en fruit met een aandeel van respectievelijk 6,5% en 8,5% een belangrijk onderdeel van het Nederlandse voedingspatroon vromen. In salades wordt veel komkommer, tomaat en paprika gegeten. En broccoli maakt vaak onderdeel uit van gerechten met aardappelen, groenten en vlees.

Buitenlandse voedingspatronen

Interessant zijn vergelijkingen met de voedingspatronen in België, Duitsland of het Verenigd Koninkrijk. Zo wordt in België relatief vaak tomaat en sla gegeten, in het Verenigd Koninkrijk wordt relatief veel ui gegeten en in Duitsland veel paprika. Fruit wordt de hele dag gegeten, groente vaak rond 7 uur 's avonds.

Er zijn ook gegevens over leeftijdscategorieën. Zo neemt de relatieve groenteconsumptie toe bij een stijgende leeftijd. Jongeren en ouderen eten minder groente dan andere leeftijdsgroepen.

(Bron foto: Shutterstock)