Nieuws

Je bent nooit te oud voor gezonde voeding

Heeft het nog zin als je pas op hogere leeftijd gezond gaat eten en leven? Uit onderzoek blijkt van wel. Maar in de praktijk eten ouderen niet zo heel veel beter dan jongeren.

Dat is jammer, want op hoge leeftijd is voeding belangrijk voor het functiebehoud van bot, brein en spieren en daarmee voor de kwaliteit van leven. Dat zegt prof. dr. Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de oudere mens aan Wageningen Universiteit in een artikel in Voedingsmagazine. Volgens haar verdienen de voedingsstoffen vitamine D, B12 en eiwit extra aandacht voor deze leeftijdsgroep.

Twee jaar extra

Uit onderzoek blijkt dat 70-plussers met een gezonde leefstijl 65% minder kans op sterfte hebben dan leeftijdsgenoten die minder gezond leven. Een gezonde leefstijl was volgens deze studie: niet roken, genoeg beweging, een matig alcoholgebruik en een mediterrane voeding. De Groot: 'Met deze 4 factoren kunnen 70-plussers een winst van 2 extra levensjaren behalen, precies wat de Europese Unie nastreeft voor 2020.'

Richtlijnen goede voeding

De Richtlijnen Goede Voeding worden echter niet zo goed nageleefd door ouderen. De Groot: 'Slechts een klein percentage 70-plussers voldoet aan de aanbevelingen voor vezels, verzadigde vetzuren, vette vis, fruit en zout. In de praktijk eten 70-plussers niet zo heel veel beter dan jongere volwassenen. Daarmee gelden voor ouderen dezelfde aanbevelingen om het voedingspatroon te verbeteren als voor de rest van de bevolking.'

Functiebehoud

De Richtlijnen Goede Voeding zijn belangrijk bij het voorkomen van ziekte. Bij gezond oud worden gaat het vaak om het goed kunnen blijven functioneren. Dat is nodig voor de zelfredzaamheid van ouderen en voor een goede kwaliteit van leven. Volgens De Groot speelt voeding een grote rol bij het functiebehoud op 3 terreinen: botgezondheid, cognitief functioneren en spiermassa en -kracht. In het artikel worden daarom op deze specifieke gebieden gerichte voedingsadviezen gegeven.


(Bron foto: Pixabay)