Nieuws

Kansen voor voeding uit reststromen

Gepubliceerd op
22 januari 2015

Veel groenten en fruit gaan al verloren in de keten. Dat is zonde, omdat deze nog prima verwerkt kunnen worden in voedingsmiddelen. Een pilot toont kansen voor dit idee.

Op weg van producent naar consument gaat tot wel een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, verloren. Het wordt weggegooid en als reststroom hooguit nog verwerkt als veevoer, gecomposteerd, of verbrand.

Voedselverspilling

Zonde, want het gaat in veel gevallen om voedsel dat nog prima geschikt is voor consumptie. Dat is ook het geval bij de biologische supermarktketen Ekoplaza. In het distributiecentrum van deze supermarkt komt het voor dat er meer ingekocht wordt in het magazijn dan de winkels kunnen verkopen. Omdat deze producten langer in het magazijn blijven liggen, worden ze te rijp en kunnen ze niet meer naar de winkels worden verstuurd. Uit onderzoek door Food & Biobased Research blijkt dat aardappels, groenten en fruit de grootste afvalstroom vormen bij Ekoplaza.

Opwaarderen

Om voedselverspilling tegen te gaan en om zoveel mogelijk waarde te halen uit de reststromen, is het project 'Verwaarding van reststromen in de biologische retail' gestart. Behalve Ekoplaza en Food & Biobased Research zijn ook Traiteur de Oorsprong, LEI Wageningen UR, het Louis Bolk Instituut, het bureau True Food Projects en Bionext partner in het initiatief, dat mede gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken.

Fritatta en groentesoep

In eerste instantie is gekeken naar de mogelijkheden om restromen van groenten te verwerken (of upcyclen) tot hoogwaardige voedingsproducten. Daarbij is gekozen voor de producten Fritatta (een Italiaanse groentenomelet) en groentensoep. Deze werden ook weer in de winkels van Ekoplaza aangeboden. De producten bleken even populair, of zelfs nog iets populairder dan reguliere producten.


Ekoplaza benadrukt overigens dat er geen beschimmelde of rottende groenten worden gebruikt en dat de producten 100% veilig zijn voor consumptie. Vanwege het succes van de pilot zijn de producten sinds eind december verkrijgbaar bij allle Ekoplaza supermarkten.(Bron foto: Pixabay)