Nature Based Solutions

Studiedag

Kennis, kennissen en docentendag Nature Based Solutions

Tijdens de kennissen- en docentendag worden er presentaties gehouden en wordt er in workshops gewerkt met de door de WURKS-partners ontwikkelde leerarrangementen. De dag is bedoeld voor docenten uit groen onderwijs (vmbo, mbo, hbo en wo).

Organisator Hogeschool Inholland, Wageningen University & Research, Ministerie van LNV
Datum

wo 16 september 2020 10:00 tot 16:00

Locatie centraal in Nederland

Programma

Tijdens de bijeenkomst worden er presentaties gehouden door de triple helix ter inspiratie, maar ook om het thema vanuit verschillende gezichtspunten te benaderen. Tijdens de workshops gaan wij aan het werk met de door de WURKS partners ontwikkelde leerarrangementen, geven de deelnemers het podium om ervaringen te delen waar zij trots op zijn en sluiten we af met het ophalen van vraagstukken om daarmee (nieuwe) leernetwerken te vormen.

Doelgroep

Docenten uit het groene onderwijs, VMBO, MBO (AOC), HBO (HAS) en WO zijn de primaire doelgroep, waarbij het deelnemersveld wordt uitbreid met docenten uit het niet-groene onderwijs, ondernemers, (lokale en rijks-) overheid, onderzoek en (maatschappelijke) organisaties: transdisciplinaire samenwerking is meer en meer noodzakelijk en sluit aan bij de nieuwe rol van de docent.

Achtergrondinformatie

Voorspellingen geven aan dat in het jaar 2050 zeventig % van de inwoners in de stad wonen en het weer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam in 2050 vergelijkbaar is met het weer zoals dat nu in Parijs is. (wetenschappers van Crowther Lab, onderdeel van de Zwitserse universiteit ETH Zürich). De stedeling blijft alle aspecten van het dagelijks leven uitoefenen: koken, boodschappen, van huis naar werk of school reizen, verkoeling zoeken in de hete zomers en de warmte opzoeken in de winter.
Een groot vraagstuk is dan ook hoe we de steden leefbaar houden? Wat zijn de Nature Based solutions voor de (circulaire) stad?. Hoe zorgen we dat de inwoners gezond blijven en het woonplezier houden? Neem hierbij mee de uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt, de vraagstukken rond biodiversiteit, adaptatie en mitigatie. Er is een toenemende vraag naar slimme oplossingen die helpen bij de bevordering van de leefbaarheid en klimaatadaptatie.

Betrokkenen bij de organisatie en uitvoering:

Joop Spijker (WUR); Niels Hazendock, Elze Hemke, (ministerie van LNV) en Hiltrud Pötz, Jenny Schrauwen-van der Geer, Nick Pruijn en Gerry Kouwenhoven (Inholland)

Aanmelden:

Mail naar Gerry Kouwenhoven en vermeld:

  • naam:
  • (kennis)instelling/ organisatie/ bedrijf:
  • rol/ functie:
  • eventuele dieetwensen:
  • interessegebieden:

Ik meld mij aan voor een pitch van 5 minuten: “
o ik ben trots op…. (delen van ervaringen)
o Ik wil meer weten over…..(ophalen van vraagstukken)