Nieuws

Keurmerk zegt veel, maar niet alles

Gepubliceerd op
20 oktober 2014

Keurmerken zijn bedoeld om je als consument te informeren over hoe duurzaam of gezond een product is. Maar er zijn tegenwoordig zoveel keurmerken. En wat zeggen ze nu eigenlijk?

Veel mensen vinden het tegenwoordig belangrijk dat voedsel biologisch wordt geproduceerd. Of ze zijn op zoek naar authentieke producten uit hun eigen streek. In een artikel in het Belgische tijdschrift Nutrinews worden de keurmerken voor beide soorten producten op een rijtje gezet.

Vraag en antwoord

In het artikel wordt met vragen en antwoorden uitgelegd wat biologisch inhoudt, waar biologische producten aan moeten voldoen en wat de officiƫle Europese en Belgische keurmerken daarvoor zijn. Om het label biologisch te krijgen, moeten producten aan strenge eisen voldoen en hier wordt ook op gecontroleerd.

Maar biologisch betekent niet automatisch dat het veiliger of gezonder is dan gangbaar geproduceerd voedsel, ook al wordt daar vaak wel van uitgegaan. Wetenschappelijk onderzoek heeft dit volgens het artikel echter nog niet duidelijk uitgewezen.

Streek of product

Ook bij streekproducten is niet altijd direct duidelijk wat een label zegt. Er zijn drie Europese labels voor streekproducten, een voor producten die in hun geheel in een bepaalde streek geproduceerd zijn; een voor producten die gedeeltelijk in een bepaalde streek zijn; en een die niet verwijst naar herkomst, maar die de traditionele samenstelling of productiemethode benadrukt.

Keurmerkinflatie

Anders dan de Europese labels, die aan strenge voorwaarden moeten voldoen, zijn er heel veel andere keurmerken en labels die eigenlijk maar weinig garanties bieden. Volgens een artikel in het Tijdschrift Milieu zegt het logo 'dolfijnvriendelijk gevangen' op blikjes tonijn in de meeste gevallen niets omdat er geen betrouwbare controle op is. Een beter alternatief is het MsC-keurmerk voor duurzame visserij.

Om consumenten te helpen bij het bepalen van wat een keurmerk zegt, heeft Milieu Centraal de Keurmerkenwijzer in het leven geroepen. Deze is ook te downloaden als app voor iPhone en Android.


(Bron foto: Thinkstock)