Nieuws

Klauwproblemen signaleren met sensoren

Klauwgezondheid is een belangrijk onderdeel van het welzijn van melkkoeien. Hoe eerder klauwproblemen gezien worden, des te beter. Er wordt daarom hard gewerkt aan slimme detectiesystemen met sensoren.

Volgens het artikel 'Kansen voor automatische kreupelheidsdetectie' uit het vakblad Veeteelt zijn klauwproblemen bij melkkoeien een steeds belangrijker welzijnsprobleem. Het is daarom belangrijk om klauwproblemen snel te signaleren. Om hierbij te helpen, werkt het Vlaamse onderzoekscentrum ILVO al een paar jaar aan een kreupelheidsdetectiesysteem met sensoren: 'Het systeem bestaat uit een lange mat waaronder een reeks druksensoren zijn aangebracht. Gaitwise meet de tijd van de stap van koeien en bepaalt ook tweedimensionale plaatsing van de klauw op de mat en de druk of de impact van elke stap.'

Nog een slag te maken

Het stappatroon van de koe kan dan iedere keer worden vergeleken. Als het patroon verandert, kan het zijn dat de koe klauwproblemen heeft. Naast stappatronen worden in het artikel ook andere sensoren en systemen genoemd waarmee klauwproblemen ontdekt kunnen worden. Volgens het artikel moet er voor de praktische toepasbaarheid van dergelijke systemen nog een slag gemaakt worden en is het ook nog de vraag hoe rendabel de systemen zullen zijn.

Voorzichtig met voetenbad

In dezelfde editie van Veeteelt wordt in een ander artikel van de minispecial Klauwgezondheid aandacht besteed aan voetbaden om klauwproblemen zoals mortarello te bestrijden. Zoals de titel 'Discutabele producten regeren het voetenbad' al aangeeft, kleven er aan deze producten behoorlijke nadelen. In Nederland mag formaline gebruikt worden, maar in België is het verboden omdat het kankerverwekkend is. In België mag kopersulfaat worden gebruikt, maar dat is in Nederland verboden omdat het als zwaar metaal de bodem vervuilt. Toch worden beide middelen nog veel gebruikt omdat goede alternatieven duurder en /of arbeidsintensever zijn.

(Bron foto: Thinkstock)