Nieuws

Knolgewas yacon heeft veel potentie

Yacon is een knol uit het Andesgebied die zich prima thuis voelt in de Nederlandse grond. En dat biedt perspectief, want de knol heeft tal van toepassingsmogelijkheden.

Op het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen (PCG) wordt al 5 jaar innovatief onderzoek verricht naar yacon. In het artikel ‘Yacon, groeigewas met veel potentieel’ wordt dieper ingegaan op de eigenschappen, teelt en mogelijkheden van de knolsoort.

Veelzijdig

Het knolgewas yacon (Smallanthus sonchifolius, Asteraceae) is familie van de zonnebloem en de aardpeer en afkomstig uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebied. Yacon is een erg veelzijdige plant en in Zuid-Amerika worden alle delen van de plant gebruikt en op diverse manieren verwerkt. De knollen kunnen rauw worden gegeten, tot sap of siroop worden verwerkt, als zoetmiddel worden gebruikt en bieden ook goede culinaire eigenschappen. Rauw gesneden smaakt hij tussen peer en meloen. Het geperste sap heeft een zoete, meloenachtige smaak. Gekookt is de knol smeuïg zacht en in gedroogde vorm heeft hij een lichte bananensmaak.

Onderhoud

Met het Yacomix-project wil het PCG de kennis over de teelt nog verruimen en meer inzicht verwerven in de marktwaarde ervan. Het planten of poten van yacon gebeurt jaarlijks in de periode april-mei (na de laatste vorst). De eerste 6 à 8 weken komt de groei van de plant traag op gang. Tijdens deze periode is onkruidbeheersing dan ook een must. Zodra de groei van de plant goed op gang komt, wordt de bodem volledig bedekt door de grote bladmassa. Onkruid maakt dan geen kans meer. De planten groeien goed in ons klimaat en kunnen gemakkelijk twee meter hoog worden. Het gewas vergt nauwelijks onderhoud, is voorlopig vrij van ziekten en plagen en kan op elke grondsoort worden geteeld.

Oogst en afzet

Yacon is erg vorstgevoelig en moet daarom voor de eerste vorst (oktober-november) worden geoogst. Opbrengsten voor de eetknollen worden geschat tussen 30 en 50 ton/ha, maar kunnen in een goed jaar nog een stuk hoger liggen. Het automatiseren van de yaconoogst is een belangrijk thema, waar het onderzoek dit jaar verder zal op focussen.

De yacon is een product dat in eerste instantie afname kan vinden in het natuurvoedingskanaal. Als nieuw, onderscheidend product voor de markt heeft yacon potentieel voor kleinschalige teelt bij boeren die op zoek zijn naar grondstoffen met een meerwaarde. Het voordeel is dat de knollen, mits goed bewaard, het jaar rond aangeboden kunnen worden. Vanuit een kleine, stabiele markt – mét aanlevering van knollen vanuit de lokale landbouw – kunnen de bredere toepassingen worden uitgewerkt.


Bron foto: Pixabay