Nieuws

Koelcel als beschermer van azalea

Bij een temperatuur onder de drie graden Celsius sterft de weekhuidmijt. Maar dan moet het ook echt kouder zijn dan 3 graden.

Schade van mijten bij azalea komt het meeste voor onder warme omstandigheden. Het afgelopen jaar bestudeerden de Belgische instituten ILVO en PCS  juist ook wat er met de weekhuidmijt bij lage temperaturen gebeurt. Het antwoord wordt beschreven in het artikel ‘Hoe koud heeft een weekhuidmijt het in de frigo?’ uit het blad Sierteelt & Groenvoorziening.

Koelcel

De ontwikkeling van mijten is afhankelijk van de omgevingstemperatuur: hoe warmer het wordt, hoe sneller de mijten zich ontwikkelen. Zo gaat bij circa 30°C de ontwikkeling zo snel dat het slechts 3 tot 4 dagen duurt om van ei tot volwassen mijt te ontwikkelen.
Azalea’s brengen hun tijd op de kwekerij echter niet alleen in de serre of zomerse openlucht door. Aan het eind van de teelt worden planten bij 7°C in de koelcel gezet om de bloei zo gelijkmatig mogelijk te krijgen. Wil men de (bloemknop)ontwikkeling tot stilstand brengen en zo het leveringstijdstip manipuleren, dan kunnen planten ook enkele weken bewaard worden bij 3°C. Uit het onderzoek blijkt die temperatuur nou net een kantelpunt te zijn voor de weekhuidmijt.

Effectief

Waar bij een temperatuur van 7°C nog 80% van de volwassen wijfjes de koeling overleefde (ook bij een blootstelling van zes weken), gaf een temperatuur van 2°C een heel ander beeld. Geen enkel wijfje overleefde 4 weken bibberen. Wijfjes die kortere periodes bij 2°C wel overleefden, legden niet zo veel eitjes meer.
De auteurs stellen dat het heel belangrijk is dat de koelcel goed is ingesteld en de temperatuur effectief 3°C of minder bedraagt om een goed effect op de weekhuidmijt te hebben. Steekproeven op praktijkbedrijven toonden namelijk aan dat de werkelijke temperatuur in de koelcel vaak hoger ligt dan de ingestelde temperatuur.



(Bron foto: Pixabay)

Publicaties

(5)