Nieuws

Kromsnavel vaak ziek door verkeerde voeding

Elke papegaaien- en parkietensoort heeft zijn eigen dieet, iets waarmee -met ziekte tot gevolg- te weinig rekening wordt gehouden bij kromsnavels als huisdier. Ze zijn bovendien intelligent en de meesten zijn groepsdieren; het zijn niet de makkelijkste huisdieren.

In twee uitgebreide brochures van het Landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren (Licg) is te lezen waarmee rekening gehouden moet worden bij de aanschaf van kromsnavels en waaruit de verschillende kromsnaveldiëten bestaan.

Zo leeft de blauwgele ara van zaden, vruchten en noten, terwijl de goudparkiet goed gedijt op fruit, knoppen en bloemen en de grote geelkuifkaketoe een dieet heeft van zaden, keverlarven en wortelstokken.

Wild versus gevangenschap

Voornoemd voedsel is wat de dieren zelf verzamelen in de natuur. ‘Het precies nabootsen van het natuurlijke dieet is in veel gevallen onmogelijk gezien de ontzettend brede variatie aan voedsel die sommige papegaaiensoorten eten’. Dat in de natuur bepaalde producten vaak worden gegeten, zegt wel iets over de behoeften. Bijvoorbeeld: ‘Een aantal papegaaiensoorten eet in de natuur veel vetten. Het gaat dan vooral om noten en in het bijzonder palmnoten'. Daarnaast wordt de opmerking geplaatst dat de behoeften van dieren in gevangenschap en in het wild niet dezelfde zijn.

Beweeglijk, gekortwiekt, in de rui?

Per vogel moet worden bekeken wat de behoeften zijn: is het dier beweeglijk en actief, is het gekortwiekt, is het in de rui? Afhankelijk van de activiteit en toestand van het dier moet de energiebehoefte worden vastgesteld. In de rest van de brochure worden adviezen gegeven bij het vaststellen van het juiste dieet. Zo wordt uitgelegd dat een grijze roodstaart een dagelijkse eiwitbehoefte (onder meer voor onderhoud weefsels) heeft van 10-15% van het totale voer en dat dit voor grasparkieten 7-12% is. Van de verschillende voedingsstoffen wordt uitgelegd in welke producten ze voorkomen.

Daglicht – vitamine D3

Nog een voorbeeld: uitgelegd wordt dat calcium belangrijk is voor onder meer de stevigheid van het skelet, maar dat vitamine D3 nodig is voor het kunnen opnemen van calcium in het lichaam. Daglicht (werkt niet met raam ertussen) is nodig voor de aanmaak van D3, een speciale UV-B lamp voor vogels helpt ook. Het plaatsen daarvan en het type lamp komt vrij precies. Vitamine D3 toevoegen aan het voer kan ook, maar in te grote hoeveelheden is het giftig. Uit bovengenoemde, slechts een greep uit de adviezen, blijkt hoe nauw een dieet luistert om het dier gezond te houden. Lees de brochure ‘Praktisch – Voeding voor papegaaien en parkieten’ voor alle adviezen.

Probleemgedrag

En dan is nog nauwelijks stilgestaan bij hóé het dier het beste gehouden kan worden, onder meer om probleemgedrag zoals krijsen, slopen, bijten en automutilatie te voorkomen. Sommige soorten hebben extra veel aandacht en opvoeding nodig, zeker als deze intelligente groepsdieren alleen -zonder soortgenoot- in gevangenschap worden gehouden. Het Licg meldt in haar brochure: ‘Realiseer u bovendien dat papegaaien en parkieten niet gedomesticeerd zijn: ze worden pas sinds kort in gevangenschap gekweekt en lijken daardoor in hun gedrag en behoeften sterk op hun in het wild levende soortgenoten’.

Rug aanraken: alleen voor partners

Belangrijk is het, voordat wordt overgegaan tot aanschaf, te onderzoeken welke soort het beste bij je past en wat je eigenlijk van het dier verwacht. Zo is een kromsnavel geen knuffeldier: ‘Hoewel ze erg tam kunnen zijn en kunnen genieten van kriebelen op hun kop, is uitgebreid knuffelen en aaien van een papegaai geen goed idee. In papegaaiengedrag is het aanraken van de rug en het gebied onder de vleugels iets wat alleen met de seksuele partner gedaan wordt, net als bijvoorbeeld voedsel vanuit uw mond aanbieden’.

Dit en meer, variërend van verzorging (schoonmaken kooi, ‘wie zorgt ervoor als ik afwezig ben?’) tot kosten en van ruimte tot andere huisdieren (ander type dier, juiste keuze/introductie soortgenoot) is te lezen in de brochure ‘Praktisch – De aanschaf van een papegaai of parkiet’.


(Bron foto: Pixabay)