Studiedag

Lagerhuisdebat, lezingencyclus 'Voedsel voor morgen'

Hoe gaan we de groeiende wereldbevolking voeden op een duurzame manier? Moeten we de landbouw intensiveren of bewuster gaan consumeren? Mogen westerse landen van India of China eisen dat ze niet teveel vlees eten en CO2 verbruiken of is dat hypocriet? Is een vleestax een goed idee? Discussieer mee tijdens dit interactieve lagerhuisdebat met Dick Veerman (oprichter van het populaire blog Foodlog), dr. Luca Consoli (Wetenschap en Samenleving, RUN) en Helma Lodders (VVD).

Organisator Studium Generale Universiteit Utrecht I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.
Datum

di 5 april 2016 20:00

Locatie Academiegebouw (aula) Domplein 29 3512 JE Utrecht

Sprekers

  • Dick Veerman
  • Dr. Luca Consoli
  • Helma Lodders

Voedsel voor morgen

In 2050 zal de wereldbevolking gegroeid zijn naar 9 miljard. Dat betekent niet per se dat we meer voedsel moeten produceren. Nu gaat namelijk 25% van de oogsten wereldwijd verloren. Kunnen we dit cijfer omlaag brengen, door verwerkingsprocessen efficiënter en gewassen sterker te maken?

Bewust, duurzaam gedrag verkleint de ecologische voetafdruk van ons eten. Maar zulke ‘goede’ keuzes kunnen ook een negatief effect hebben op de voedselzekerheid elders. En zelfs met de beste intenties is het niet makkelijk kiezen voor het juiste product, met ruim 150 keurmerken

Niet alleen de consument maar ook politici hebben een belangrijke rol. Wat mogen we van hen verwachten? Zijn zij in staat om de neuzen van zowel rijke westerse landen, opkomende economieën én ontwikkelingslanden dezelfde kant op te krijgen? Of is de marktwerking leidend en geldt 'wie betaalt, bepaalt'? De transitie naar een duurzaam voedselsysteem is complex maar noodzakelijk. Zijn we het kritieke kantelpunt, ‘the point of no return’ al gepasseerd? Is er nog hoop?

I.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de faculteit Geowetenschappen.