Lectoraat

Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers

Samenvatting
  • Onderwerp
    Het lectoraat 'Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers' van Aeres Hogeschool richt zich op de vraag hoe opleiders en onderzoekers samenwerken aan praktijkvraagstukken rond leren en ontwikkelen.
Bekijk de bronnen
Lector Niek van den Berg van Aeres Hogeschool doet onderzoek naar Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers. Het lectoraat richt zich op de vraag hoe opleiders en onderzoekers samenwerken aan praktijkvraagstukken rond leren en ontwikkelen.

Niek van den Berg doet als lector onderzoek naar Grenspraktijken van opleiders en onderzoekers. Daarnaast is ze lid van het dagelijkse bestuur van de divisies Beroepsonderwijs, Bedrijfsopleidingen en Vakmanschap (BBV) en Beleid en Organisatie (B&O) van de Vereniging van OnderwijsResearch en is ze lid van de Geschillencommissie van het Koning Willem I College.

Van den Berg heeft in verschillende functies als sociaalwetenschappelijk onderzoeker gewerkt, met name op het terrein van (beroeps)onderwijs. Ze werkte bij de Onderwijsraad. In 2006 besloot ze zelf de gegeven adviezen in de praktijk te uit te voeren als lector Beroepsonderwijs bij ROC Zadkine.

Lectoraat Boundary crossing praktijken van opleiders en onderzoekers

Hoe werken opleiders en onderzoekers samen aan praktijkvraagstukken? Wat vraagt dit van hen? En wat levert het op? Het lectoraat Grenspraktijken onderzoekt de contexten waarin onderzoek, educatieve opleidingen en de beroepspraktijk samenkomen. Het uitgangspunt is dat onderzoekend en systematisch werken aan (weerbarstige) praktijkvraagstukken uitgelezen kansen biedt om duurzame verbeteringen in onze educatieve praktijken te realiseren. Zowel opleiders als onderzoekers hebben hiervoor bepaalde ‘boundary crossing’ (grensoverschrijdende) kwaliteiten nodig.

Duurzame ontwikkeling

Boundary crossing is noodzakelijk om binnen ‘de driehoek’ van onderwijs, beroepspraktijk en onderzoek tot transformatief leren te komen en daarmee tot praktijken die daadwerkelijk bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Hierin zit ook de link met wijs(heid) als gemeenschappelijke focus in het onderzoek binnen Aeres Hogeschool Wageningen: het willen begrijpen wat hier ‘wijs’ is, hoe het zich ontwikkelt en hoe je die ontwikkeling kunt ondersteunen. Daar past een zekere hybride professionaliteit bij, die we in dit lectoraat aanduiden met ‘onderzoekend vermogen en transdisciplinair vermogen.

Onderzoekslijnen

Het lectoraat kent vier onderzoekslijnen:

  • Onderzoekend vermogen van werkplekbegeleiders in de bacheloropleidingen
  • Onderzoekend vermogen van leerlingen in vmbo en mbo
  • Onderzoekstool voor teamleren
  • Leren voor duurzame ontwikkeling

(Bron foto: Shutterstock)