koeien, bron Shutterstock

Lectoraat Herd Management en Smart Dairy Farming

Het lectoraat richt zich op het verbeteren van het dagelijks management van melkveehouders door gebruik te maken van ontwikkelingen in de ICT. Met behulp van sensoren en beslissingsondersteunende systemen wil het lectoraat veehouders helpen om transparante en goed afgewogen beslissingen te nemen, zodat zij betere rendementen behalen. Zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid, diergezondheidszorg en dierenwelzijn.

Kees Lokhorst studeerde Landbouwtechniek aan Wageningen UR. Sinds 1986 heeft Lokhorst verschillende functies en rollen vervuld binnen het landbouwkundig onderzoek van Wageningen UR Livestock Research. Daar is hij momenteel werkzaam als senior onderzoeker. Lokhorst heeft een uitgebreid (inter)nationaal netwerk en is medegrondlegger van het project Smart Dairy Farming.

Lectoraat Herd Management en Smart Dairy Farming

Het lectoraat, dat in juli 2014 van start ging, richt zich op het verbeteren en ondersteunen van het dagelijks management van de melkveehouder. Maatwerk leveren aan koeien zorgt voor efficiƫntie en een beter welzijn en gezondheid van de koeiem. Het gaat er om op het juiste moment, het juiste tijdstip en de juiste plaats aandacht geven aan een koe of kudde.

De inzet van ICT speelt daarbij een belangrijke rol. Met behulp van sensoren en beslissingsondersteunende systemen wil het lectoraat veehouders helpen om transparante en goed afgewogen beslissingen te nemen, zodat zij betere rendementen behalen. Zowel financieel als op het gebied van duurzaamheid, diergezondheidszorg en dierenwelzijn.

Vanuit zijn vakgebied zal Lokhorst een bijdrage leveren aan het opzetten en uitvoeren van een samenhangend praktijkonderzoeksprogramma, actualiseren en uitbreiden van relevante onderwijsprogrammaā€™s en verder professionaliseren van het praktijkonderzoek bij Hogeschool VHL.

(Bron foto: Shutterstock)