Nieuws

Leer effectief vaccineren

Veel varkenshouders vaccineren hun varkens zelf, maar dat gaat niet altijd goed weet varkensdierenarts Pedro Lopes. Hij geeft tips voor een effectieve vaccinatie. Gebruik de juiste naalden, liefst wegwerpnaalden.

Varkens vaccineer je meestal door een vaccin in de nek toe te dienen. Om te zorgen dat het lichaam van het varken het vaccin opneemt, moet je zorgen dat het vaccin in het spierweefsel komt. Omdat je eerst door een speklaag heen moet, moet een naald minstens 2,5 inch of 2,35 cm lang zijn, legt vakblad Pig Business uit in het artikel 'Goed vaccineren kun je leren'.

Niet te schuin

Het vakblad publiceerde dit artikel naar aanleiding van een bezoek van de Portugese varkensdierenarts Pedro Lopes in november 2016. Lopes, die internationaal trainingen verzorgt over de juiste wijze van bewaren en toedienen van vaccins, was toen in Nijmegen om een nascholingscursus te verzorgen voor dierenartsen.

Een van de fouten die varkenshouders soms maken, is inenting onder een verkeerde schuine hoek. Het beste is te vaccineren onder een hoek van 90 graden. Steek je de naald er te schuin in, dan kom je niet door de speklaag. Het vaccin werkt dan niet omdat het niet wordt opgenomen door het weefsel. Verder besteedt Lopes aandacht aan de dikte van de naald.

Naalddikte

Voor zeugen is de beste naald een naald van de maat 16 G. Veel zeugenhouders gebruiken dikkere naalden, naalden met een maat die lager is dan 16 G. Ze zijn bang dat de naald anders breekt of buigt. Maar met een te dikke naald maak je een te groot gat. Het vaccin kan er weer uit lopen.Voor biggen gebruik je dunnere naalden, naald van 21 G of 20 G, in ieder geval niet dikker dan 19 G.

Koelkast

Lopes hamert op het gebruik van wegwerpnaalden. Bij naalden die je steeds opnieuw gebruikt, wordt de punt van de naald stomp. Het kost meer moeite door de huid heen te prikken. Je hebt zo een grotere kans op infecties met bacteriën met ontstekingen of abcessen tot gevolg. Verder benadrukt hij dat je het vaccin goed moet bewaren. Vaak wordt daarvoor een oude koelkast gebruikt. Maar het risico bestaat dan dat het vaccin bij een te hoge temperatuur opgeslagen wordt. En voor het vaccineren moet je het vaccin op kamertemperatuur laten komen. Vaccineer je met een koud vaccin, dan heb je kans op een koudeschok waardoor het vaccin zich niet verspreidt.

(Bron foto: Thinkstock)