Nieuws

Leeuwarder studenten werken met Berend de Farmbot

Berend de Farmbot is de eerste zelfstandige open-source landbouwmachine ter wereld die zelf kan water geven, zaaien en onkruid wieden. Leeuwarder studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein hebben de Farmbot geïnstalleerd.

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, ook in de landbouw. Boeren gebruiken steeds meer technologie en daar speelt de opleiding Tuinbouw & Akkerbouw aan hogeschool Van Hall Larenstein met haar studenten op in. Zij hebben sinds kort een Farmbot geïnstalleerd in de de kassen op het dak van de Leeuwarder locatie. Deze Farmbot, die van de studenten de naam Berend gekregen heeft, is de eerste zelfstandige open-source landbouwmachine ter wereld. Hij kan zelf water geven, zaaien en onkruid wieden zoals te zien in deze video.

Open Source

Berend de Farmbot is door studenten zelf geïnstalleerd en zal in februari tijdens de open dag gedemonstreerd worden. De Farmbot is een open source project. In dit geval houdt dat in dat de Farmbot een systeem is dat vrij is voor verdere ontwikkeling. De gebruiker is vrij te experimenteren met aanpassingen en verbeteringen. Via een online community kunnen ideeën uitgewisseld worden met andere gebruikers. De Farmbot zoals die er nu is, zit nog in een ontwikkelfase. Er valt nog een hoop aan te sleutelen, aldus docent Sandra van der Galiën. Het project past goed bij de opleiding, vindt Van der Galiën. Studenten kunnen zich zo ontwikkelen tijdens hun studie.

Samenwerking 3D-printer

Qua uiterlijk en technologie heeft het apparaat wel iets weg van een 3D-printer, maar de toepassing is totaal verschillend. De Farmbot kan veel meer dan een 3D-printer.  Zo kan het apparaat zaadjes planten, maar hij kan ook op bepaalde momenten bewateren en de vochtigheid meten. Wel is er sprake van een soort samenwerking tussen de Farmbot en de 3D-printer. Toen er laatst een onderdeel nodig was, is dit zaadbakje als 3D-tekening van de Farmbot-website gedownload. De opleiding Chemie kon het benodigde zaadbakje met een 3D-printer printen. 

(Bron foto: Hogeschool Van Hall Larenstein )