Nieuws

Let op met het nemen van extra supplementen

Vanwege het coronavirus komen mensen minder buiten. In de winter extra vitamine D slikken is daarom een goed idee, zeker nu met corona. Maar andere supplementen hoef je niet extra te slikken.

In de winter extra vitamine D slikken is een goed idee, zeker nu met corona, aldus hoogleraar immunologie Huub Savekoul. Andere supplementen hoef je niet extra te slikken. Verkopers die deze suggestie wekken zijn misleidend bezig, waarschuwt de NVWA. Door via voedingssupplementen méér vitamines te nemen dan je nodig hebt, krijg je geen hogere weerstand. Je bent dus niet beter beschermd tegen het coronavirus, aldus de website van het Voedingscentrum.

Supplementen

Voedingssupplementen zijn producten in de vorm van pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes en bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking gebruikt wel eens een voedingssuplement. Vooral multivitaminen en mineralen, vitamine C en vitamine D. De meeste mensen hebben echter geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door gevarieerd te eten, aldus het Voedingscentrum. Een uitzondering hierop zijn mensen die tot een risicogroep behoren, zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen, ouderen en veganisten.

Vitamine D

D landelijke media zoals NOS maken melding over de rol van vitamine D in de strijd tegen corona. Wetenschappelijke adviescommissies concluderen dat het (nog) onvoldoende is aangetoond of vitamine D het risico op infecties vermindert. Voor de Gezondheidsraad is dit niet voldoende voor een positief advies.

Huub Savekoul, hoogleeraar immunologie, benadrukt juist dat het slikken van vitamine D iedere winter een goed idee is en in deze coronatijden al helemaal nu we meer thuis zijn en minder vaak buiten komen, aldus Savekoul. . Ons lichaam maakt vitamine D aan als we buiten zijn.

Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Als je gezond eet komt een overdosis aan vitamine of mineralen niet voor. Als je supplementen slikt die meer dan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamines bevatten kunnen wel schadelijke effecten optreden. Dat geldt met name voor vitamine A, D, en vitamine B6, maar ook voor mineralen/spoorelementen zoals calcium, magnesium, zink, koper, jodium en selenium. Daarom kun je het beste het etiket van het supplement te bekijken: Er mag niet meer inzitten dan de maximale hoeveelheid, dus niet meer dan 100% van de ADH. De Warenwet schrijft voor welke vitamines en mineralen in voedingssupplementen mogen voorkomen en - voor een aantal - in welke hoeveelheden.

Misleiding

Toch zijn er zijn verkopers van voedingssupplementen die de suggestie wekken dat hun producten helpen tegen het coronavirus. Maar dit klopt niet. Dit soort reclames zijn ernstig misleidend en wettelijk verboden. Op de site van het NVWA kun je een misleidende claim melden.

(Bron foto: Shutterstock)