Nieuws

Lokale peulvruchten als eiwitbron

Een grote uitdaging is duurzaam produceren van voeding. De teelt van peulvruchten heeft tal van voordelen voor de gezondheid, biodiversiteit en milieu. FoodLab Pulses zet zich in om de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk te maken.

De laatste jaren is de vraag naar vleesvervangers toegenomen. Peulvruchten, zoals soja, zijn prima vleesverangers. Veel soja wordt geïmporteerd, maar jou zou ook in Nederland zelf peulvruchten kunnen telen. De teelt van peulvruchten heeft veel voordelen.

Foodlab Pulses

Foodlab Pulses wil hier verandering in brengen. Het doel van Foodlab Pulses is om de lokale eiwitteelt, en dan met name peulvruchten, aantrekkelijker te maken. Op 22 oktober, tijdens de Dutch Design week in Eindhoven, zijn telers en verwerkers aan ontwerpers gekoppeld om te bekijken hoe de teelt van peulvruchten in Nederland aantrekkelijk gemaakt kan worden. In oktober 2020 worden protoypes opgeleverd die zijn getest aan de markt.

Voordelen van de teelt van peulvruchten

Peulvruchten zoals soja, erwten, lupines, linzen, taugé en bonen hebben veel voordelen, zoals:

  • Voordelen voor de gezondheid: Peulvruchten zijn goede eiwitbronnen. Eiwit is een belangrijke bouwstof voor mens en dier. Daarnaast zijn peulvruchten goed voor je gezondheid. Ze verlagen LDL-cholesterol wat een gunstig effect heeft op je bloedvaten. Peulvruchten zijn onderdeel van de Schijf van Vijf en passen in een gezond dieet.Kanttekening hierbij is dat peulvruchten minder eiwitten bevatten dan vlees. Maar gemiddeld genomen krijgen we in Nederland meer eiwit binnen dan we nodig hebben dus dat lijkt geen probleem te zijn.
  • Natuurlijke bemesting: Peulvruchten hebben een vorm van natuurlijke bemesting. Peulvruchtgewassen werken samen met stikstofbindende bacteriën . Deze Rhizobium-bacteriën binden stikstof (N2) uit de lucht waardoor de plant kan groeien. Hierdoor hebben ze minder kunstmest nodig.
  • Voordelen voor de bodem: Doordat peulvruchten stikstof binden, verrijken ze ook de bodem met voedingsstoffen. Dit heeft een positief effect op de bodemvruchtbaarheid. Als je op een uitgeputte grond twee jaar peulvruchten teelt, wordt de bodemgezondheid en het bodemleven verbeterd.
  • Voordelen voor biodiversiteit: De soortenrijkdom kan toenmen vanwege een rijker bodemleven en doordat insecten op zoek gaan naar voedsel bij peulvruchten.
  • Voordelen voor klimaat en milieu: Zoals hierboven gemeld kunnen peulvruchten uitstekend dienen als vleesvervanger. De productie van vlees is belastender voor het milieu dan de teelt van peulvruchten. Door de peulvruchten niet van ver weg te halen maar te telen in Nederland wordt de ecologische voetafdruk minder. Dit is goed voor het milieu.

Teelt in Nederland

Maar als er zoveel voordelen zitten aan het telen van peulvruchten, waarom worden er dan zo weinig peulvruchten geteelt in Nederland? “Dat komt omdat het rendement voor de Nederlandse teler laag is. Het is voor verwerkers gemakkelijker en goedkoper om met importproducten te werken”. Aldus Marjon Krol (ZLTO), projectleider FodLab Pulses. Naast het telen van peulvruchten is het van belang dat Nederlanders peulvruchten gaan eten. In de thesis van Keri van den Heuvel wordt ingegaan op wetenschappelijke kennis over de consumptie van peulvruchten en hoe toekomstige interventies de consumptie van peulvruchten kan stimuleren.

Op de website van ZLTO kun je de komende maanden de ontwikkelingen omtrent de telt van peulvruchten blijven volgen.e

(Bron foto: Shutterstock)