Blogpost

MOOC Food for Health - Bedriegertjes

Gepubliceerd op
17 januari 2015

Week 1 van de cursus lonkt. Waar zal het over gaan? Aan de ene kant ben ik ben erg nieuwsgierig, maar aan de andere kant...toch eerst maar even werk afmaken en boodschappen doen, straks zijn de winkels dicht. En zo zit je dan in het weekend ’s avonds naar de monitor te turen.

Eenmaal begonnen, raak ik al snel helemaal ‘into the mooc’; luisteren, lezen, aantekeningen maken, checken of ik het goed begrepen heb. Een soort warm didactisch bad.

De cursus begint met de onderzoeksmethoden die gebruikt worden voor het vaststellen van relaties tussen voeding en gezondheid. Behoorlijk ingewikkeld. En daarbij komt een voor mij helemaal nieuwe term om de hoek kijken: “confounding”. Confounders zijn een soort bedriegertjes. Je vindt een relatie, bijvoorbeeld tussen vlees eten en overgewicht, maar die relatie kan verstoord worden door derde factoren, de confounders, en daarvoor moet je dan corrigeren. Bijvoorbeeld: uit een chocolade studie blijkt een relatie tussen hoe vaak mensen chocolade eten en hun lichaamsgewicht. Dat lijkt wel logisch, maar om nou te zeggen dat chocolade-eters altijd zwaarder zijn of dat je zult afvallen als je minder chocolade eet; zo simpel is het niet. Voorlopig houd ik het maar op “geniet met mate”.

Voor mij is het hoofdstuk over het spijsverteringskanaal een heel stuk eenvoudiger. Aan de ene kant stop je er wat in en aan de andere kant komt er wat anders uit. Waar en hoe de veranderingen tot stand komen, daarvan herinner ik me wel het een en ander uit biologielessen. Je staat er nauwelijks bij stil, maar het is een drukte van belang daarbinnen.

De binnenkant van mijzelf heb ik in week 1 alvast een beetje beter leren kennen. Over de relatie tussen voeding en gezondheid kan ik nog heel veel leren. Op naar week 2.