Blogpost

MOOC Food for Health - Jezelf beter leren kennen

Gepubliceerd op
2 maart 2015

De afgelopen weken stonden in het teken van vetten en eiwitten. Ja, inderdaad, ik was al weer een week achterop geraakt...

Vetten vormen een risico voor serieuze aandoeningen waaronder hart- en vaatziekten en atherosclerose. Cholesterol is een bekende term in dit verband (meer info in de Voedingscentrum encyclopedie). Wat je eet, heeft enige invloed op het gehalte aan cholesterol in je bloed. Zeker zo belangrijk zijn factoren als leeftijd, erfelijke eigenschappen, beweging, alcohol en zwaarlijvigheid. En dat roken slecht is voor hart- en bloedvaten staat onomstotelijk vast. Tot zover voelde ik mijzelf eerlijk gezegd nog niet zo aangesproken. Mijn vetconsumptie blijft keurig binnen de limiet, zag ik toen ik een dag lang had bijgehouden wat ik at. Maar ja, één enkele waarneming, daar mag je natuurlijk nooit een conclusie op baseren! Dus nog maar eens bijhouden. En jawel, meer vet dan aanbevolen; vooral onverzadigd vet, dat stelt dan wel weer een beetje gerust.

Meteen ook maar eens naar de eiwitten gekeken. Die zal ik als zuivelliefhebber vast in grote hoeveelheden binnenkrijgen. Mis dus. Niks veel eiwit, eerder aan de krappe kant.

Voldoende aanleiding om door te gaan met mijn voedingslogboek. En met de cursus. Er valt nog zo veel te leren.