Nieuws

Maïs kneuzen voor betere melkgift

Per toeval ontstond in Amerika een nieuwe manier van maïs verwerken. Door maïs te scheuren en te kneuzen, verbeter je voeropname bij melkvee. Het zorgt voor een hogere melkgift.

Vrijwel alle snijmaïs in Nederland, ruim 225.000 hectare wordt bij oogst verhakseld en ingekuild waarna het als waardevol veevoer gebruikt wordt. Maar er is een nieuwe manier van verwerking: de shredlage techniek. De maïs wordt in een kneuzer geplet en gescheurd. De geplette korrels zorgen voor snel verteerbaar eiwit, terwijl de gescheurde stengeldelen de pens van de koe prikkelen. Vakblad Veehouderij Techniek besteedde in het artikel 'Eerst hakselen, dan scheuren...' aandacht aan deze techniek.

Meer melk

In 2008 maakte een melkveehouder in de Verenigde Staten een foutje bij het hakselen. De korrels werden geplet, de stengels gescheurd. Hij besloot het product in te kuilen en te voeren. Zijn adviseur, een voedingsdeskundige, was benieuwd hoe de koeien op het voer zouden reageren. Het bleek dat de koeien meer melk produceerden. Aanvullend onderzoek van de universiteit van Wisconsin leek die bevindingen te bevestigen. De techniek is inmiddels overgewaaid naar Europa. De Duitse machinebouwer Claas heeft inmiddels de eerste korrrelkneuzers ontwikkeld en laat in demonstratieprojecten zien hoe het werkt.

Kosten

De kosten van een shredlage-kuil liggen wel wat hoger dan van een gewone kuil, schrijft het vakblad. De machinekosten zijn hoger, net als de onderhouds- en brandstofkosten. In de Verenigde Staten kost een ton shredlage-maïs ongeveer 1 dollar (90 eurocent) meer dan gangbare gehakselde maïs. Die kosten moet je goedmaken door een hogere melkgift en door besparing op structuurrijk voer als hooi of stro.

(Bron Fotowedstrijd Groen Kennisnet foto Marnix v h Hof)