Nieuws

Meelworm goedgekeurd voor menselijke consumptie

De gele meelworm, de larve van een kever, is door de Europese EFSA goedgekeurd voor menselijke consumptie. De gedroogde meelwormen kunnen een goede eiwitvervanger zijn in diverse voedselproducten.

Er is al geruime tijd aandacht voor insecten als eiwitbron voor menselijke consumptie. Insecten of insectenlarven zijn rijk aan eiwitten en passen dus goed in de Nationale Eiwitstrategie. Doel van die strategie is minder afhankelijk te worden van de import van eiwitten. Je zou daarom in moeten zetten op de productie van plantaardige eiwitten en meer eiwitten halen uit reststromen of andere bronnen zoals insecten.

Eiwitgehalte

In januari maakt de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bekend dat de gele meelworm - de larve van een kever (Tenebrio molitor) - is goedgekeurd als Novel Food en geschikt voor menselijke consumptie. Tot nu toe gold voor de consumptie van meelwormen en andere insecten een gedoogconstructie.

In het rapport van de EFSA is te lezen dat er geen veiligheidsrisico's zijn. Het panel dat over de goedkeuring moest oordelen, heeft onder meer gekeken naar mogelijke aanwezigheid van toxische stoffen, mogelijke allergieën en de voedingswaarde. De meelwormen hebben een hoog eiwitgehalte, aldus het rapport.

Geen risico's

Eventuele aanwezigheid van mogelijke toxische verontreinigingen wordt vooral beïnvloed door de samenstelling van het voer dat gebruikt wordt bij de opkweek van insecten. Het panel voorziet geen risico's. Het zou wel kunnen dat consumptie van meelwormen bij sommige mensen allergie opwekken.

Je zou de gedroogde meelwormen direct kunnen consumeren, bijvoorbeeld door ze te bakken. Maar je kunt ze ook vermalen tot poeder en zo verwerken in diverse producten, bijvoorbeeld in shakes, brood of eiwitrijke repen.

(Bron foto: Shutterstock)