Nieuws

Meer Bomen Nu: op weg naar 1 miljoen bomen verplanten in Nederland

Samenvatting
  • Onderwerp
    Bomen planten, Burgerparticipatieproject
  • Interessant voor
    Groenvoorziener, Terreinbeheerder
Bekijk de bronnen
Stichting MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda sloegen begin 2020 de handen ineen en hebben samen de campagne Meer Bomen Nu gestart. Het is hun doel om de komende winter minimaal 1 miljoen bomen gratis weg te geven, om zo de ecologische crisis op een grootschalige en gezamenlijke manier aan te pakken.

In juli dit jaar zijn er al 1 miljoen bomen aangevraagd door particulieren en boeren. Het feit dat er zoveel plantgoed is aangevraagd is een teken dat er meer dan genoeg bereidheid en ruimte is om bomen te planten. In juni heeft de organisatie een tijdschrift uitgebracht met veel interessante artikelen over dit burgerparticipatieproject.   

De organisatie

Urgenda is bekend van het winnen van de Klimaatzaak tegen de Nederlandse staat. Daarnaast hebben ze een concreet actieplan aan projecten op het gebied van duurzame bouw, mobiliteit, energie en circulaire economie. Caring Farmers zet zich in voor de adoptie van natuurinclusieve landbouw door boeren, waar ook meer bomen bij horen. Bij Caring Farmers zijn momenteel 240 boeren en ruim 1000 wetenschappers, NGO’s en consumenten aangesloten. MEERGroen heeft als doel zoveel mogelijk mensen te betrekken bij actieve groene burgerparticipatie. Zij zetten zich in voor het creëren van hoogwaardig ecologisch groen in natuurbeheer tot natuurspeelplaatsen. Deze drie organisaties bundelen hun expertises om zo Nederland een stuk groener te maken.

Ruilhandel met bomen

Om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken moeten er drie miljard bomen bijkomen – om steden te verkoelen, vogels en insecten een thuis te bieden, natuur te herstellen – en om CO2 op te kunnen slaan. Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) onderschrijft het belang van deze campagne, want het geeft “mensen door heel Nederland een manier om heel concreet een eigen bijdrage te leveren en hun klimaatambitie om te zetten in echte klimaatactie”. Meer Bomen Nu heeft een bijzonder methode voor het planten van bomen: door jonge opkomende bomen (zaailingen) die ergens, bijvoorbeeld in een bos of in een stukje gemeentelijk groen, ongewenst zijn, of met teveel zijn, daar weg te halen en elders te planten (zie pagina 10). Boswachters of gemeentegroenbeheerders kunnen zo gratis bomen weggeven aan vrijwilligers. Naast dat het gratis is, is verplanten ook een goede methode omdat het vaak met inheemse bomen en struiken wordt gedaan en het dus ecologisch verantwoorder is. Het is wel belangrijk om met het uitplanten enige kennis van zaken te hebben, zodat er geen monocultuur aan beuk wordt aangeplant, maar een variëteit aan vroege en late bloeiers en snelle en langzame groeiers. Daarom zijn er bij elk lokaal project beheerders aanwezig die de vrijwilligers begeleiden.

Start een bomenhub

De organisatie droomt van een bomenhub in elke gemeente: een plek waar iedereen ongewenste zaailingen kan afgeven en stekken kan inleveren, zodat andere partijen ze gratis kunnen ophalen (zie pagina 45). Heb jij een stukje grond of een moestuin dat leeg staat in de winter? Op een bomenhub worden tijdelijk de bomen ingekuild. Dit is het bundelen van zaailingen in geulen in de grond, waar je aarde overeen schept. Zo drogen de wortels niet uit en blijft de boom in leven. Als bomenhub-eigenaar hoef je niet veel te doen, maar flexibel zijn is een pre, want soms komt er onverwachts een donatie bomen die meteen moet worden ingekuild.

Zorg voor de zaailing

Door middel van een enquête is de organisatie erachter gekomen dat 80% van de al geplante zaailingen het heeft overleefd. Zo’n hoog percentage kun je alleen maar bereiken als je de zaailing goed plant en het daarna goed verzorgt. Het gat waarin de zaailing wordt geplant moet een derde dieper en breder zijn dan de wortels. Je vult het gat met losse grond zonder de aarde hard aan te stampen. Het plantje moet vervolgens genoeg water krijgen, vooral wanneer er in het voorjaar te weinig neerslag valt. Deze en meer tips lees je op pagina 58 van het tijdschrift.

Daarnaast zijn er in het Meer Bomen Nu magazine artikelen over o.a. de vuilboom, projecten in nieuwbouwwijken, de samenwerking met Staatsbosbeheer, en voedselbossen te vinden.

Lees hier meer over de campagne in het Vakblad Natuur Bos Landschap van mei 2021.

(Bron foto: Pixabay)