Nieuws

Melkvee managen met elektronische oorsensoren

Door elektronische sensoren in oormerken in te bouwen kun je de verschillende gegevens van de koe makkelijker integreren in managementpakketten. Een sensor kan veel meten en de ontwikkelingen gaan snel.

Veel managementsystemen verzamelen gegevens van de koe uit transponders die aan een hals- of pootband verbonden zijn. Daarnaast hebben koeien de verplichte oormerken voor identificatie en registratie (I&R). Omdat veel managementpakketten ook gegevens registreren die gekoppeld zijn aan I&R zoals aanvoer, afvoer en geboorte, wisselen de systemen veel gegevens uit. Een veehouder moet dan wel het managementnummer en I&R-nummers aan elkaar koppelen.

Oorsensor

Veel handiger zou zijn wanneer je de sensoren koppelt aan de oormerken. Je kunt dan gegevens automatisch integreren. Er zijn nu verschillende elektronische oormerken beschikbaar, schrijft vakblad Veehouderij Techniek in het artikel 'Elektronische eartag: oormerk en sensor ineen'.

Vijf jaar eerder besteedde het vakblad er al aandacht aan in het artikel 'Elektronisch oormerk: wachten op het grote voordeel'. Toen was de techniek nog niet ver genoeg ontwikkeld voor een praktische toepassing. Maar de ontwikkeling van de techniek gaat snel. De elektronische oormerken die nu beschikbaar zijn kunnen veel gegevens registreren.

Signalen

Zo kunnen ze de oortemperatuur meten, de looproute van koeien, herkauwtijd en ziektes als mastitis of melkziekte. De oormerken geven die gegevens door, waarvan een veehouder een melding kan krijgen als er afwijkingen zijn. Er zijn zelfs oormerken die voorzien zijn van led-lampjes en zo signalen afgeven.

Het vakblad bespreekt de verschillende beschikbare elektronische oormerken. Om zo veel mogelijk gegevens te verzamelen zou je meerdere sensoren in een oor kunnen prikken, maar regelgeving laat dat niet toe. Je mag niet meer dan twee lichamelijke ingrepen ter identificatie doen.

Elektronisch oormerk

Mede daarom zoeken fabrikanten naar oplossingen om de oorsensor in het verplichte oormerk in te bouwen. Een nadeel is dat je zo'n sensor kwijt bent wanneer een koe doodgaat of verkocht wordt. Eerder geregistreerde oormerken mag je immers niet nog een keer gebruiken.

(Bron foto: Pixabay)