Nieuws

Melkveehouder produceert ambachtelijke zuivelproducten

Koecomfort, arbeidsgemak en flexibiliteit zijn belangrijke overwegingen bij de keuzes die melkveehouder Ronny Aerts maakt. Naast een serrestal heeft hij zijn eigen grasdrooginstallatie laten bouwen en verwerkt hij 80% van de geproduceerde melk. Hij wil overstappen op biologische bedrijfsvoering.

Het melkvee en zuivelbedrijf 'Hoeve de Ploeg' in het Belgische Herselt produceert zo'n 600.000 liter melk per jaar. Om te zorgen voor meer arbeidsgemak, flexibiliteit en koecomfort liet melkveehouder Ronny Aerts in 2013 een serrestal met een automatisch voersysteem en twee melkrobots bouwen voor 120 melkkoeien. En naast de stal kwam een eigen grasdrooginstallatie waar hij grasklaver droogt. Het bedrijf, dat geportretteerd wordt in het artikel 'Chemie tussen mens, koe en natuur', heeft 69 ha grasklaver in gebruik en 10 ha maïs.

Zuivelproduct

Aerts geeft de voorkeur aan een gedroogd product omdat dan de oorspronkelijke eigenschappen beter behouden blijven, zo zegt hij in het artikel. Hij vindt hecht veel waarde aan de kwaliteit van het voer omdat hij er van overtuigd is dat dat de samenstelling van de melk beïnvloedt. Naast het melkveebedrijf is er een zuivelmakerij waarin de familie ruim 80% van de geproduceerde melk tot ambachtelijke zuivelproduct verwerkt.

Omega 3-vetzuren

Het bedrijf richt zich specifiek op het maken van zuivelproducten met een hoger gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, de omega 3-vetzuren. Zo heeft het bedrijf een eigen probioticadrank met de naam Probi+ ontwikkeld. De producten worden voor een belangrijk deel in de eigen winkel verkocht, maar steeds vaker vinden de producten via tussenhandel een weg naar speciaalzaken.

Dierenwelzijn

Dierenwelzijn is een belangrijk aandachtspunt voor Aerts. De lichte, luchtige stal zorgt voor een prettig klimaat, zowel op warme als op koude dagen. En de ligboxen in de stal hebben een helling van 11 procent. Omdat de koeien met de voorhand op die helling wat hoger liggen, kunnen ze makkelijker opstaan. Aerts overweegt overstap een op biologische bedrijfsvoering. Hij gebruikt al jaren geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest meer. Als je gebruik maakt van de natuur als productiemiddel, zo zegt hij, 'moet je er zodanig mee omgaan dat de volgende generatie er ook mee verder kan.'

(Bron foto: Shutterstock)