Nieuws

Microalgen op het menu

Microalgen op het menu, waarom niet? Ze hebben een compleet voedingsprofiel en passen zo binnen een gezonde leefstijl. De plantjes vermenigvuldigen zich om de acht uur, waardoor ze ook wel “green fastfood” worden genoemd.

Microalgen bevatten veel eiwitten, vitamines, mineralen, antioxidanten, onverzadigde vetzuren en vezels. Ze zijn daarom waardevol voor humane voeding. In de tijd dat superfoods opkwamen en er meer aandacht kwam voor duurzame producten, richtte Marcel Oogink zijn bedrijf Duplaco op om zelf microalgen te kweken. De microalgen produceert hij in een eigen fabriek, zo legt hij uit in het artikel 'Duplaco: 1000 tot 1500 ton micro-algen per jaar' in Voedingsindustrie.

Microalgen

Microalgen zijn eencellige plantachtige organismen zonder wortels of bladeren. Er zijn veel soorten algen en ze komen voor in zowel zoet- als zeewater. De meest toegepaste soorten zijn Spirulina (een zoutwateralg) en Chlorella (een zoetwateralg). Oogink kweekt Chlorella algen.

Duurzaam alternatief

Microalgen kun je gebruiken als functioneel ingrediënt, dus als toevoeging aan producten, of als voedingssupplement in poeder of tabletvorm. Algen kunnen als functioneel ingrediënt toegevoegd worden in bijvoorbeeld vlees, sappen en deegwaren. Dit wordt gedaan om de voedingswaarde te verhogen. Vanwege het hoge eiwitgehalte, tot ongeveer 65%, zijn algen bovendien het duurzame alternatief voor het minder duurzame soja en vleesproducten. Bovendien is het telen van algen weinig belastend voor het milieu. In 2050 zijn er maar liefst 10 miljard monden te voeden. 'Microalgen kunnen een significante bijdrage leveren aan het voedingsvraagstuk.' aldus Oogink.

Productie

Oogink kweekt Chlorella algen in een Nederlandse fabriek volgens een heterotroof principe. De algen gebruiken geen zonlicht, maar gebruiken suiker als energiebron. Oogink gebruikt deze techniek omdat je zo een goede productie kunt halen en hij jaarrond kan produceren. Dit zorgt voor stabiliteit en een continue aanvoer naar klanten. De ambitie is om binnen vijf jaar 100 keer meer microalgen te produceren. Dit komt neer op een groei van 10 tot 15 ton per jaar, met een uiteindelijke productie van 1000 tot 1500 ton per jaar.

Sporters

Inmiddels krijgt Oogink veel verzoeken om samen te werken met voeding gerelateerde bedrijven. Oogink ziet vooral toekomst in producten waarin microalgen worden verwerkt die qua samenstelling voldoen aan de wensen van de klant. De microalg is namelijk aan te passen aan specifieke wensen. Zo kunnen de algen die aan de voedingsmiddelen worden toegevoegd ervoor zorgen dat het voedingsmiddel qua voedingswaarde voedzamer worden. Een andere toepassing van algen is een verhoging van het vitaminegehalte in voedingsmiddelen. Oogink ziet daarom een mogelijkheid om algen in te zetten als sportvoeding met extra voedingsstoffen, in bijvoorbeeld shakes.

(Bron foto: Shutterstock)