Nieuws

Mogelijkheden voor teelt geneeskrachtige planten

Wereldwijd zijn er ongeveer 36.000 plantensoorten die je kunt gebruiken als geneeskrachtige plant. De teelt van geneeskrachtige planten is in onze regio beperkt, maar er zijn wel veel mogelijkheden.

Wereldwijd is 80% van de mensen bij ziekte aangewezen op geneeskrachtige planten, schrijft vakblad Management&Techniek in de special over geneeskrachtige planten. Er zijn maar liefst 36.000 plantensoorten die je daarvoor kun gebruiken.

De teelt van geneeskrachtige planten is echter beperkt. In België gebeurt het nauwelijks, aldus het vakblad. In Nederland worden meer geneeskrachtige kruiden geteeld, zoals valeriaan, maridistel of peterselie. Teelt van geneeskrachtige kruiden vindt vooral in Duitsland plaats. De omzet draaide in dat land in 2013 om 1,5 miljard euro. Er worden door 750 bedrijven op meer dan op meer dan 12.000 ha geneeskrachtige planten geteeld.

Duitsland

Schwebheim in het Duitse Beieren is een plaats waar boeren zich al meer dan honderd jaar specialiseren in de teelt van geneeskrachtige planten. Daar bewerken acht telers samen zo'n 90 hectare kruiden. Het meest geteeld worden paarse zonnehoed, pepermunt, sintjanskruid en tijm. Maar er zijn meer soorten. In totaal worden er ongeveer veertig verschillende kruiden geteeld.

Goudsbloemen

Ook in België groeit de interesse voor geneeskrachtige kruiden. Sinds kort is er een onderzoeksproject gestart met goudsbloemen (Calendula officinalis) . Goudsbloemen worden gebruikt vanwege de ontsmettende en verzachtende werking bij wonden of bij andere huidziekten. De teelt van geneeskrachtige kruiden vraagt veel aandacht van de teler, zo benadrukt het vakblad. Omdat er geen toegelaten bestrijdingsmiddelen zijn, is biologische teelt bijna de enige mogelijkheid.

Meer kruiden

In het dossier worden enkele kruiden besproken. Een van die soorten is valeriaan (Valeriana officinalis), een kruid waarvan de wortel gebruikt kan worden als zacht kalmeringsmiddel. Pepermunt (Mentha x piperata) een kruising tussen watermunt en aarmunt, is een ander voorbeeld. De olie in blad van deze plant bevat een hoog gehalte aan menthol. Daarnaast heeft pepermunt een geneeskrachtige werking voor maag en darmen.

Van de mariadistel (Silybum marianum) worden de zwarte zaadjes van oudsher gebruikt als geneesmiddel voor alle soorten leverziekten. Andere soorten die aangestipt worden zijn: Echte kamille (Matricaria chamomilla), Sint-janskruid (Hypericum perforatum) en Rode of paarse zonnehoed (Echinacea purpurea)

(Bron foto: Pixabay)