Nieuws

Naar een duurzaam EU-voedselsysteem in 2030

Er ligt een enorme uitdaging voor de EU om in 2030 voldoende duurzaam, betaalbaar, betrouwbaar en kwalitatief goed voedsel te produceren. Die uitdaging is zo groot dat er een Joint Technology Initiative voor de agrofoodsector zou moeten komen, aldus het advies van Wageningen University & Research.

Hoe kunnen we realiseren dat er in 2030 voldoende gezond, veilig en betaalbaar voedsel in de winkel ligt dat duurzaam is geproduceerd? Wageningen University & Research boog zich op verzoek van de Europese Commisie over die vraag. Het antwoord kwam in september in de vorm van de publicaties 'Food Transitions 2030' . Op 20 september werd dit advies in Brussel gepresenteerd tijdens de Mansholtlezing.

Transitie

Volgens Frans Kampers, een van de opstellers van het rapport, heeft Europa alles in huis om de noodzakelijke transitie vorm te geven. Er is veel kennis bij wetenschappers en industrie in de agrofoodsector die ook willen samenwerken. En de burgers in de EU hebben opvattingen. Ze kunnen zich organiseren en willen in debat. De rol van consumenten in de transitie is belangrijk. Ze moeten mee willen denken en praten om te zorgen dat veranderingen ook geaccepteerd worden.

Innovatie

De transitie is niet eenvoudig. Innovatie is hard nodig, maar dat is ook lastig omdat de marges voor zowel boeren, levensmiddelenindustrie en supermarkten klein zijn. Bovendien zijn niet alle oplossingen acceptabel. Zo is de invoering van genetische gemodificeerde organismen (gmo's) omstreden. Daarnaast kan regelgeving soms belemmerend zijn. Om aan te tonen dat voedsel veilig is, moeten bedrijven een heel dossier opbouwen.

EU-programma

Toch denken de Wageningse opstellers van het rapport dat een duurzaam voedselsysteem mogelijk is en hebben daarvoor een onderzoeksagenda beschreven in 'Towards a European Food and Nutrition Policy'. Omdat de uitdaging zo groot is, zou er een Joint Technology Initiative voor de agrofoodsector moeten komen, een EU-programma voor technologieontwikkeling om grote problemen te tackelen.

(Bron foto: Shutterstock )