Studiedag

Nascholing vmbo groen: Actief in de natuur (verdiepingsdag)

Als onderdeel van het nieuwe vmbo examenprogramma profiel groen zijn er keuzevakken ontwikkeld. Recent is er een nieuw keuzevak bijgekomen: ‘Actief in de natuur’. In dit keuzevak gaat het erom dat kennis van de natuur en opgedane ervaringen in de natuur worden ingezet voor recreatie in de groene omgeving. De cursus is bedoeld voor (aankomende) docenten die in dit keuzevak les gaan geven en de cursus Actief in de natuur gevolgd hebben.

Organisator Aeres Hogeschool
Datum

vr 13 december 2019 10:00 tot 16:00

Locatie Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170, 6871 VZ Renkum

Tijdens de cursusdag 'Actief in de natuur' krijg je theoretische informatie en diepgang over de lesstof en achterliggende doelen. Zo krijg je goede handvatten waarmee je deze lessen voor de vmbo-doelgroep vorm kunt geven. Natuurlijk bestaat de cursus niet alleen uit luisteren! Je gaat het zelf beleven door diverse praktische werkopdrachten in de natuur.

 • Trainer: Kay Weijtens en Bob Honcoop
 • Kosten: €35 incl. lunch (het grootste deel van de bijscholing wordt bekostigd door OCW en VO-raad)
 • Groepsgrootte: Max. 20 deelnemers

Deze cursus borduurt voort op didactische en pedagogische leerconcepten die we allemaal weleens bestudeerd hebben. Het vormgeven van deze concepten is vaak nog niet zo eenvoudig. In de cursus geven we aandacht aan de beroepslogische principes, de didactische principes en de pedagogische principes die naar voren komen bij het organiseren van leren en onderwijs in de beroepspraktijk.

Inhoud en de koppeling met actief in de natuur

De deeltaken die beschreven zijn in de eindtermen hebben te maken met het organiseren en begeleiden van  actieve en recreatieve activiteiten in de natuur, het overdragen van kennis van de natuur en de natuurkrachten en het op een zo optimaal mogelijke en duurzame manier gebruik maken van dat wat de natuur te bieden heeft.  

Praktische aspecten die in de training aanbod komen zijn onder andere: 

 • Vuursteen/ vuurslag/ vuurboog
 • Primitief koken.
 • Shelter bouwen

Daarnaast bespreken we met elkaar welke vragen, dilemma’s en problemen (uitdagingen) jullie tegen komen op de werkvloer. Bij de uitnodiging zullen we daar input voor vragen zodat de docenten zich kunnen voor bereiden op de vragen om het te verwerken in het programma.

Uitvoerder

Aeres Hogeschool Wageningen verzorgt bij- en nascholingen voor docenten voor beroepsgerichte vakken in het vmbo-groen, vanuit de rol als opleider van deze beroepsgroep. De docent voor deze cursus is Kay Weijtens, docent en onderwijsontwikkelaar bij Helicon en aanvrager/ontwikkelaar van het keuzevak ‘Actief in de natuur’. Dit keuzevak wordt nu voor het tweede jaar verzorgd bij Helicon. Vanuit deze praktijkervaringen neemt Kay je mee in het keuzevak. Kay wordt ondersteund door Bob Honcoop, natuurkenner en student Natuur en Communicatie bij Aeres Hogeschool. Hij laat je allerlei activiteiten ervaren die je met leerlingen zou kunnen doen.

Programma

 • 10.00 uur: Welkom
 • 10.30 uur: Theorie actief in de natuur, dilemma’s en uitdagingen
 • 11.30 uur: Praktijk
 • 12.30 uur: Lunch
 • 13.00 uur: Theorie actief in de natuur, dilemma’s en uitdagingen
 • 13.30 uur: Praktijk
 • 16.00 uur: Evaluatie en Afsluiting