Activiteit

Nationale bijentelling

In het weekend van 17 en 18 april is weer de Nationale Bijentelling!

Organisator Naturalis, Natuur & Milieu, IVN en LandschappenNL
Datum

za 17 april 2021 tot zo 18 april 2021

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom wordt aan iedereen gevraagd om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek.

In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd.Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis.

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat de bij beter geholpen kan worden. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Ook kan alvast geoefend worden voor de Bijentelling via spelletjes en leuke activiteiten. Doe bijvoorbeeld 15 april mee aan Naturalis Live en stel je vraag aan een bijen-expert!

Meer informatie is te vinden op de website.