Nieuws

Natuurbezoek tellen met sensoren

Om diverse redenen willen beheerders van natuurterreinen weten hoeveel mensen hun gebied bezoeken. Je kunt natuurlijk auto's tellen op parkeerplaatsen of mensen turven, maar het is tijdrovend. Door gebruik te maken van sensoren kun je ook het bezoekersaantal volgen.

Voor beleid of beheer van een natuurterrein willen beheerders van natuurterreinen inzicht hebben in het bezoekersaantal. Ze hebben die gegevens nodig voor bijvoorbeeld overleg met burgers, gemeente, provincie of bedrijven. De Stichting Renkums Beekdal wilde ook meer zicht krijgen op het bezoekersaantal. Het is duidelijk dat het gebied goed bezocht is. De parkeerplaatsen laten zien dat bezoekers vooral in het weekend komen. Maar de stichting wilde meer informatie. Hoeveel bezoekers komen er nu precies? Wanneer komen ze? En waar komen ze? Is het niet te druk? De stichting vroeg de Wetenschapswinkel van Wageningen University & Research of die antwoord kon geven op hun vragen.

Sensoren

Wageningse studenten voerden in de zomer van 2017 een onderzoek uit waarbij ze gebruik maakten van slimme technologie: sensoren en het LoRA-systeem gebaseerd op LoRaWAN (Long Range Wide Area Network). Hun belangrijkste onderzoeksvraag was wat de beste manier is om het LoRa-systeem in te zetten voor het tellen van het bezoekersaantal in het Renkumse Beekdal. In het rapport 'Monitoring bezoekers in het Renkumse Beekdal' beschrijven ze hoe ze de technologie toepasten.

Open source

Het netwerk LoRaWAN is een netwerk waarbij data bij laag stroomgebruik en over vrij lange afstand van en naar sensoren verstuurd kunnen worden. Het is vooral goed bruikbaar als het om kleine hoeveelheden gegevens gaat. Om het betaalbaar te houden, maakten de studenten gebruik van open source technologie en 15 PIR (passieve infrarood) sensoren. De resultaten van hun metingen werden vastgelegd in kaarten.

Nauwkeurigheid

De sensoren werden op verschillende plekken opgehangen in het gebied. Gedurende 10 dagen maten ze de bezoekersaantallen en kwamen op een gemiddelde van 64 personen per dag. Uit het onderzoek blijkt dat de nauwkeurigheid van de geteste sensoren op 60% lag. Dat was lager dan ze verwacht hadden. Wind en zonnestraling bleken de betrouwbaarheid te verminderen.

De studenten concluderen dat de nieuwe technologie interessant is voor het tellen van bezoekers, maar dat het beter kan. Je zou de resultaten kunnen verbeteren door minder goedkoop materiaal te gebruiken. Wil je de nauwkeurigheid verbeteren, dan zijn nieuwe experimenten met deze techniek nodig.

(Bron foto: Thinkstock)