Nieuws

Nauwkeuriger strooibeeld kunstmestrooier met 3D-technieken

Door gebruik te maken van twee camera's en 3D-beeldverwerking kun je op een snelle en nauwkeurige manier een perfect strooibeeld van kunstmeststrooiers bepalen. Het kan helpen bij een efficiëntere bemesting.

Kun je door gebruik te maken van campera's en 3D-beeldverwerking een goede analyse maken van het strooibeeld van een kunstmeststrooier? Onderzoeker Simon Cool van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) ontwikkelde in samenwerking met Universiteit Gent.in het kader van zijn afstudeeronderzoek een automatisch systeem ontwikkeld. Het systeem is in staat om op een snelle, nauwkeurige, kosten- en ruimte-efficiënte manier een strooibeeld te maken van centrifugaalstrooiers.

Strooibeeld

Het systeem kan niet alleen de verdeling bepalen, maar geeft ook informatie van de snelheid, diameter en positie van de kunstmestkorrels. Vakblad Management&Techniek besteedt aandacht aan dit systeem in het dossier 'Technische hulpmiddelen voor de bufferstrook'. Het idee is dat je met betere kennis over het strooibeeld, voorkomt dat meststoffen naast het perceel in de bufferstrook of watergang terechtkomen.

Strooiproces

Cool ziet veel voordelen van dit systeem. Je kunt het afstellen van een centrifugaalstrooier nu doen met één enkele run, in een cabine van maar 10 m op 5 m. Dat gaat efficiënter dan bij de klassieke methode waarbij een honderdtal bakjes van 50 x 50 cm naast elkaar op een veld geplaatst worden. Daar rijd je dan met met de strooier om vervolgens de inhoud van de bakjes te wegen. Cool denkt dat fabrikanten met dit systeem een veel preciezer inzicht in het strooiproces krijgen . Ze weten zo hoe de korrel vliegt, waar die landt en waarom.

In een tweede artikel belicht het vakblad enkele technische ontwikkelingen van strooiers en spuiten die kunnen voorkmen dat meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen op een bufferstrook of in de waterloop terechtkomen.

(Bron foto: Shutterstock)